Hitler si vysnil megalomanskou dálnici přes Česko. Její zbytky můžete vidět dodnes

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
11. 4. 2024 5:13
Oficiálně to měla být exteritoriální dálnice A88 z Vratislavi do Vídně, která by vedla přes československé území, později přes území protektorátu Čechy a Morava. Přesto jí prakticky nikdo neřekne jinak než "Hitlerova dálnice", protože právě někdejší nacistický vůdce si vymínil její stavbu. Ta začala před 85 lety, 11. dubna 1939, dnes po ní ale zbyly jen fragmenty.
Krajinné plánování "říšské" dálnice Vídeň-Brno-Breslau u Vanovic na Moravě, cca 40. léta.
Krajinné plánování "říšské" dálnice Vídeň-Brno-Breslau u Vanovic na Moravě, cca 40. léta. | Foto: Aktuálně.cz / Helgoh (aka) / Wikipedia / Creative-Commons-Lizenz „Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 nicht portiert

Češi a Slováci zadarmo

Vlády Československa a Německa se na výstavbě dálnice dohodly na konci listopadu 1938, tedy ještě před vyhlášením protektorátu. Jak zmiňuje v několika svých publikacích i Ředitelství silnic a dálnic, Československo mělo bezplatně poskytnout potřebné území, přičemž za stavbu zodpovídala německá státní organizace Reichsautobahngesellschaft (zkráceně RAG). Ta ji měla také financovat, přičemž na to byla najata i spousta československých firem nejen z Brna a okolí, ale třeba i Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy