GM a VW dotahují Toyotu, ta ale stále vyrábí nejvíc aut

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
23. 1. 2014 13:56
Toyotě se zvýšily prodeje o dvě procenta, Volkswagen a GM ale rostou dvakrát rychleji.
Část produkce japonské Toyoty vzniká také u Kolína.
Část produkce japonské Toyoty vzniká také u Kolína. | Foto: TPCA

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor v loňském roce zvýšila prodeje svých vozů o dvě procenta. Zhruba dvě stě tisíc automobilů jí scházelo k prolomení magické hranice sto milionů vozů. Zůstává tak největším světovým prodejcem automobilů, před koncerny General Motors a Volkswagen. Toyotě k navýšení prodejů v zahraničí pomohl mimo jiné také slabší jen.

Toyota vyrábí jeden ze svých modelů také v továrně TPCA u středočeského Kolína. Minivůz Aygo bude ještě během letošního roku nahrazen novou generací.

Zbývající dva automobiloví giganti se ale japonskému výrobci výrazně přibližují. General Motors meziročně navýšil prodeje o čtyři procenta a zákazníci si vloni koupili 9,71 milionů jeho vozů, ještě více ale vyrostly prodeje Volkswagenu. Konkrétně šlo o pět procent a celkové prodeje přes 9,7 milionu aut. Skupina Volkswagen, do které patří i česká Škoda Auto, se do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Desetimilionovou hranici prodaných vozů však zřejmě jako první ještě letos překoná Toyota. Ta letos předpovídá navýšení prodejů o čtyři procenta a celkové prodeje za rok 2014 ve výši 10,32 milionu aut.

Toyota vystřídala GM v čele světového prodeje automobilů v roce 2008. V roce 2011 však GM získala prvenství zpět kvůli problémům japonské společnosti v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a masivního stahování vozů do servisů. Jednu dobu předstihla Toyotu v prodeji i skupina Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy