Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.

NIO ET

Čína je co do prodejů elektrických či plug-in hybridních automobilů velmoc. Na tamních autosalonech téměř každá domácí značka ukazuje alespoň jeden elektromobil, a i když v celé řadě případů nejde o designové etalony, najdou se i výjimky. Třeba NIO, známé doposud především elektrickými SUV a hypersportem EP9, se chystá na vstup do světa elektrických sedanů.

Letos na jaře proto ukázalo model ET Preview, o němž tvrdí, že jde o ukázku budoucího sedanu ET. Jak moc se design do produkční podoby změní, je těžké odhadovat. Podle britského Autocaru však jde o z 80 procent hotový vůz, čili změny by nemusely být nikterak zásadní. A dost možná by to bylo i dobře, protože koncept ET vypadá co do designu povedeně. Samozřejmě bystré oko rozpozná inspiraci některými jinými modely, konkrétně třeba Teslou, ale celkově nejde o žádnou kopii, na které byl automobilový svět od Číňanů léta zvyklý.

Ostatně za designem vozu stojí někdejší návrhář divize BMW i Kris Tomasson. Ten použil elegantně se svažující střechu nebo světla LED Matrix. Pod kapotou je elektromotor o výkonu 220 kW, do výroby se vůz dostane kolem roku 2021.

 

Právě se děje

Další zprávy