Deset autoudálostí roku 2018: od tragické nehody roboauta až po trable s emisemi

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 12. 2018 6:02
Rok 2018 by mohl být zlomový pro další budoucnost autoprůmyslu. Zatímco z jeho začátku to možná vypadalo, že hlavním tématem bude vývoj robotických aut, postupem času vystupovaly na povrch stále více a více problémy s emisemi: ať už těmi škodlivými (zákazy vjezdů pro diesely), tak těmi způsobujícími globální oteplování. Právě rozhodnutí Evropské unie o omezení emisí CO2 u osobních ale i nákladních aut, může formovat směr autoprůmyslu na roky dopředu. Podívejte se s námi na nejdůležitější události, které hýbaly automobilovým světem v roce 2018.
Foto: Audi

18. 6. 2018: Šéf Audi Rupert Stadler skončil ve vazbě

Letošní rok nebyl dobrým pro šéfy automobilek. Jako prvního dohnala minulost šéfa Audi Ruperta Stadlera. V červnu byl zatčen kvůli své roli v aféře Dieselgate a aby nemohl ovlivňovat svědky, skončil dokonce ve vazbě. O pár měsíců později automobilka Stadlera vyhodila, na konci října pak byl z vazby propuštěn. Od prvního ledna se jeho trvalou náhradou stane Bram Schott, který značku dosud řídil jako dočasná náhrada za Stadlera.

Dozvuky aféry Dieselgate, při níž koncern Volkswagen instaloval do řídicích jednotek svých motorů software, s jehož pomocí obcházel měření emisí, pocítí i samotné Audi: v polovině října mu byla vyměřena pokuta ve výši osmi set milionů eur (asi 20,7 miliardy korun). Následky toho budou patrné ve finančních výsledcích celého koncernu VW.

 

Právě se děje

Další zprávy