Desatero, jak vybrat správnou autoškolu. S radou, kde si stěžovat na špatné praktiky

Eva Srpová Eva Srpová
26. 9. 2018 15:11
Jak vybrat správnou autoškolu? Radí přímo Asociace autoškol ČR spolu s Profesním společenstvím autoškol ČR. Obě organizace navíc spustily program "Autoškolský ombudsman", jehož zájmem je chránit práva žáků i provozovatelů autoškol. Zde si můžete stěžovat, pokud nejste s přístupem autoškoly spokojení, případně požádat zdarma o radu.
Foto: iStock

Spokojenost kamarádů a známých

Vedle ceny zvažte i další faktory. Ptejte se kamarádů, kde byli spokojeni. Není nic lépe vypovídajícího než hlubší průzkum spokojenosti ve vašem okolí. Nestačí jen pozitivní recenze na webu, ale zkušenosti reálných lidí, u kterých víte, že nekritizují zbytečně.

Mnoho autoškol nabírá zájemce na středních školách. Ptejte se proto starších studentů na jejich zkušenosti.

Zajímejte se i o učitele. Některé dívky raději jezdí s instruktorkami, zjistěte si, ve kterých autoškolách ve vašem okolí mají i ženy-řidičky. Také se ptejte na učebny, vybavení a na cvičné vozy.

Autoškoly často nabízí možnost odjet první hodiny na trenažéru. I to je často vizitkou lépe vybaveného střediska. Trenažér na auto totiž stojí minimálně čtvrt milionu, často i 400 000 Kč. "Trenažér může mít své výhody v tom, že žák není hned zpočátku stresován v provozu," říká Martin Aujezdský, majitel autoškoly z Třebíče.

Potvrzuje to i Viktor Porkert, majitel autoškoly v Kladně. Stejně jako třebíčská autoškola vlastní vedle automobilového i motocyklový trenažér. Kdo dělá řidičák na motorku, ocení, že si to nejdříve vyzkouší "nanečisto", aniž by spadl.

Základní řidičské úkony se tak žák dobře naučí na trenažéru v učebně. Učitel přesně vidí, jestli žák například umí správně vyšlápnout na spojkový pedál. V autě si toho tak snadno nevšimne.

 

Právě se děje

Další zprávy