Pozor na cestě do Chorvatska: Policie vás zkasíruje za rychlost i kouření v autě

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 10. 7. 2018 14:51
Cesta autem do Chorvatska je riziková. Ne všechny státy, kterými Češi projíždí, mají dopravní předpisy nastavené stejně jako Česká republika. Přinášíme proto aktualizovaný přehled, na co si dát v jednotlivých zemích pozor. Hlavním zdrojem příjmů všech policistů je překročení povolené rychlosti, někdy ale řidiči mohou zaplatit třeba i za nešvar v podobě kouření v autě.

Při tvorbě materiálu jsme vycházeli především z informací ÚAMK, ministerstva zahraničí, Týmu silniční bezpečnosti a zahraničních automotoklubů.

Slovinsko

Omezení rychlosti je stejné jako v Chorvatsku nebo České republice. Na slovinských dálnicích tedy 130 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h, mimo obec 90 km/h a v obci 50 km/h. Pokuty za překročení rychlosti se pohybují mezi sumou 40 až 1200 eur (v přepočtu asi 1020 až 30 700 korun), při výrazném překročení o 30 km/h ve vyznačených zónách nebo 50 km/h ve městech a mimo ně dojde k odebrání řidičského oprávnění.

Povolená hladina alkoholu v krvi je půl promile, pokud je ovšem řidič mladší 21 let, má méně než dva roky zkušenost s řízením nebo jde o profesionálního řidiče, je tolerance nulová. Pokuty se pohybují v rozmezí 300 až 1200 eur (asi 7600 až 30 700 korun), při více než 1,1 promile nebo odmítnutí dechové zkoušky může policie přistoupit vedle pokuty i k zabavení řidičského oprávnění.
Děti do výšky 150 cm musí používat dětskou sedačku či jiné provedení zádržného systému. Za porušení je pokuta 120 eur (asi 3070 korun), stejně jako za telefonování bez handsfree.

Po celou dobu jízdy přes Slovinsko musí být zapnutá potkávací světla, doporučuje se také vozit s sebou náhradní žárovky. Při nehodě musí každý pasažér ve vozidle mít svou vlastní reflexní vestu. Důležité také je, že v případě zaplacení pokuty do osmi dnů se její výše snižuje o polovinu. Naopak pokud zahraniční řidič odmítne pokutu zaplatit, může dojít k zabavení cestovních dokumentů a jejich navrácení až u soudního řízení.

Klasický papírový dálniční kupon stojí na týden 15 eur (asi 380 korun), na měsíc 30 eur (asi 760 korun) a na rok 110 eur (asi 2800 korun). Pokud má auto stále do 3,5 tuny, jeho výška ovšem nad přední nápravou přesahuje 1,3 metru, pak jsou ceny za vinětu dvojnásobné.

 

Právě se děje

Další zprávy