Studie: mírně popíjející ženy mají chytřejší děti

Dominik Jandl
2. 11. 2008 23:00
Děti střídmě pijících matek dopadly lépe ve většině testů

Londýn - Chlapci, jejichž matky v těhotenství střídmě pily alkohol, ve třech letech věku v chování i plnění různých testů převyšují chlapce stejného věku narozené matkám abstinentkám.

Toto překvapivé zjištění publikovali britští vědci z londýnské University College.

Výzkumníci nenalezli žádnou souvislost mezi mírným pitím matek, které definovali jako dvě jednotky alkoholu týdně (tedy zhruna jednu sklenku vína), a případnými vadami jejich potomků.

Naopak - ze závěrů jejich studie vyplývá, že zhruba 40 procent tříletých chlapců "cvičených" během těhotenství lehkými dávkami alkoholu, má menší problémy s motorikou a o plných 30 procent méně jich vykazuje hyperaktivitu.

Děti abstinujících matek předčili i v jazykových testech, rozeznávání tvarů, barev, obrázků a čísel.

Stále je to kontroverzní, chce to lepší průzkumy

I když je vzorek zkoumaných jedinců poměrně vysoký - dosahuje 12,5 tisíce dětí, vědci sami upozorňují, že je třeba udělat lepší a komplexnější průzkumy, a že výsledky zatím nevyvracejí kontroverznost pití během těhotenství.

Vědci však stále doporučují úplnou abstinenci
Vědci však stále doporučují úplnou abstinenci | Foto: Aktuálně.cz

Doktorka Yvonne Kellyová, jedna z členů týmu, pak řekla, že lepší výsledky dětí pijících matek mohou být způsobeny sociálními okolnostmi. A to i přesto, že je vědci při výzkumu zohledňovali a žádné prokazatelné pojítko nenašli.

"Možná je to spíše než ve výhodách mírné konzumace alkoholu - například prevence srdečních chorob - v tom, že lehcí pijáci mají tendence být uvolněnější než zarytí abstinenti," řekla Kellyová.

Podle ní může velkou roli hrát typologie lidí. Lidé mírně konzumujících alkohol totiž bývají vyrovnanější, více uvolnění a vstřícnější při výchově dětí, než lidé nepijící vůbec.

Vědci však stále důrazně těhotným ženám pití nedoporučují, protože fakt, že přílišné množství alkoholu poškozuje plod, je nevyvratitelný.

Zdravý sýr, nebo zabiják plodů?

Šíření informací o životosprávě během těhotenství je podle britských vědců nedostačující, protože vynechání alkoholu z jídelníčku rozhodně nestačí.

Pro plod mohou být smrtelně nebezpečné i zdánlivě zdravé věci jako například plísňové sýry, paštiky, rajčatové a jiné saláty.

Ty často mohou obsahovat bakterie, jako například listerie, které mohou lidský plod ohrozit.

Větší opatrnosti by ženy během těhotenství měly dbát i při mytí potravin, protože plod je vůči bakteriím a nemocem daleko méně odolný.

 

Právě se děje

Další zprávy