S E.coli se potýkali i Japonci, nakazili se z masa

ČTK ČTK
3. 6. 2011 9:54
Původcem nákazy bylo maso z Austrálie. Šlo o jiný kmen, než v Evropě
Japonci se nakazili jiným kmenem bakterie než Evropani
Japonci se nakazili jiným kmenem bakterie než Evropani | Foto: Reuters

Canberra/Tokio - Patnáct Japonců se nakazilo střevní bakterií E.coli. Nejedná se o kmen, který je za nákazou v Evropě, a podle prvních informací Japonci snědli maso pocházející z Austrálie.

Australské úřady se domnívají, že potravina byla kontaminována až při úpravě v Japonsku, napsal list The Australian.

Podle něj onemocněli po 6. květnu, kdy jedli v restauraci maso opékané na roštu podle korejské tradice. Za jejich onemocněním byl kmen 0157, zatímco smrt 18 Evropanů má na svědomí typ 0104 bakterie ECEC. Všichni nakažení v Japonsku se už uzdravili.

Bakterie E.coli zabíjí v Evropě. Tak testují zeleninu:

Ředitelka japonské pobočky australské potravinářské firmy Meat and Livestock Melanie Brocková řekla, že se případ vyšetřuje.

"Musíme určit přesný okamžik, v němž bylo maso kontaminováno. Domníváme že, že to bylo v Japonsku při úpravě australského hovězího, ale zatím je na přesné určení brzy. Zkoumáme detaily případu," sdělila rozhlasové stanici ABC.

 

Právě se děje

Další zprávy