Plodině,která zajišťuje obživu velké části místního obyvatelstva. Ale samozřejmě také základní surovině k výrobě kokainu, který v jiných zemích lidi zabíjí.
Radní rozhodli o stavbě betonového díla i ze vzdoru vůči zahraničním výzvám vymýtit v Peru a dalších jihoamerických zemích produkci koky.
Úroda koky v Peru narůstá
V Peru je ale trend přesně opačný a snaha USA a dalších zemí pěstování rostiny omezit je neúspěšná. Produkce koky se loni ve srovnání s rokem 2003 zvýšila o pětadvacet procent- na 170 tun. Takové množství má přibližně hodnotu pětatřiceti miliard dolarů.
V Peru se živí pěstováním plodiny kolem padesáti tisíc farmářů. Nahradit ji jinými plodinami jako jsou káva nebo ananas odmítají z jediného důvodu. Vydělají méně peněz.
Peruánská vláda a armáda mnoho nezmůžou, protože oblasti s kokou hlídají místní ozbrojené milice a někde také příslušníci maoistické teroristické organizace Světlá stezka.
"Jsem velmi pesimistický, co se týká plánu postupně zlikvidovat pěstování koky v Peru. Produkce naopak roste a farmáři jsou stále agresivnější," řekl agentuře Reuters Juan Luna, který stojí v čele peruánské vládní protidrogové organizace DEVIDA.
Koka jako téma prezidentských voleb
Koka také patří k hlavním tématům nadcházejících peruánských prezidentských voleb. Všichni tři hlavní kandidáti se shodují v tom, že násilné ničení kokových platnáží není možné.
Největší favorit - levicový politik a bývalý voják Ollanta Humala - chce pěstování plodiny zcela legalizovat po vzoru nedávno zvoleného bolivijského prezidenta Eva Moralese.
Jedině legalizací se podle nich zabrání tomu, že farmáři budou úrodu nadále prodávat hlavně narkopašerákům a členům drogových kartelů.
Pěstování koky se podařilo v posledních letech omezit v Kolumbii, což zvýšilo cenu plodiny v Peru stejně jako v Bolívii.
Obavy pěstitelů
Peru patří k nejchudším a nejzaostalejším státům západní polokoule. Zhruba polovina z jeho sedmadvaceti miliónů obyvatel má průměrný denní příjem nižší než půdruhého dolaru, více než třetina Peruánců je negramotných.
"Chtějí zničit naši koku. Ale co potom bude s námi ? Nechají nás jen tak umřít ?" ptá se Prospero Ore, farmář pěstující koku v centrální části Peru.
Mnoho Peruánců koku žvýká anebo pije kokový čaj, který má údajně léčivé účinky. Bolivijský ministr školství nedávno navrhl, že koku by měli žáci dostávat ve školách.
V obou zemích patří mezi oblíbené pochoutky například kokové sušenky nebo kokové víno.