Washington - Jeden ze symbolů americké kultury - hot dog ze stánku rychlého občerstvení - tedy párek v rozříznutém rohlíku či housce - potřebuje z bezpečnostních důvodů inovaci.
Alespoň to tvrdí američtí pediatři, kteří přišli s tím, že by bylo potřeba udělat z této pochoutky bezpečnější poživatinu.
V jednom z lékařských magazínů vyšla totiž nedávno studie, která dokládá, že párek v rohlíku je příčinou mnoha dětských úmrtí udušením. Téměř jedno z pěti dětí se zadusí právě hot dogem.
Hot dog je totiž vytvarován přesně tak, že "se může zapříčit v hrtanové části hltanu dítěte". Stává se tak jedním z hlavních příčin udušení. V USA se jídlem ročně dusí více než deset tisíc lidí, kteří pak musí navštívit nemocnici.
Jakým způsobem udělat z párku v rohlíku bezpečnější pokrm, však američtí pediatři ve svém článku neuvádějí.
"Výrobci jídla by měli navrhnout nový design už existujícím pochutinám, obzvláště výrobkům z masa. Měli by se zamyslet nad tvary i velikostmi a dalšími charakteristikami jídla, které zvyšuje riziko zadušení se u dětských konzumentů," uvádí se v prohlášení, které je vyvěšeno na internetových stránkách American Academy of Paediatrics.
Ve Spojených státech zemře na udušení až sedmasedmdesát dětí ročně. V zemi však neexistují žádná pravidla týkající se jídla, která by byla podobná těm vztahujícím se na hračky.
Podle studie není však párek v rohlíku jediným nebezpečím, které na děti číhá. Dalším je například burákové máslo nebo bonbony zvané "marshmallow" (žužu).