Po tuzemském rumu vaječný likér. Možná bude muset změnit svůj název

David Műller, EURACTIV.cz
Aktualizováno 23. 1. 2019 17:13
Před Vánoci se objevila zpráva o tom, že vaječný likér čeká v celé Evropské unii změna názvu. Problémem se stal obsah mléka, které podle výkladu evropského práva nemá vaječný likér obsahovat. Přestanou výrobci mléko do oblíbeného nápoje přidávat, anebo se vzdají doposud používaného označení? Přečtěte si náš přehled.
Foto: Shutterstock

Klamání spotřebitelů

Složení alkoholických nápojů a také dalších prodávaných potravin upravuje Evropská unie proto, aby zajistila bezproblémové fungování vnitřního trhu. Pokud by například v Německu znamenalo označení vaječný likér něco jiného než v Česku, mohlo by se jednat o klamání spotřebitelů.

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU z roku 2008 je vaječný likér alkoholický nápoj na bázi lihoviny, destilátu či pálenky, který obsahuje vaječný žloutek a bílek, cukr anebo med, případně dále povolená aromata a barviva.

Problém vznikl ve chvíli, kdy si řada výrobců včetně německé firmy ze Saska-Anhaltska začala nařízení interpretovat po svém. Výrobci dodrželi nařízením stanovené složení, ale vedle něho do vaječného likéru přidávali i další suroviny jako právě mléko.

 

Právě se děje

Další zprávy