David Műller, EURACTIV.cz
Aktualizováno 23. 1. 2019 17:13
Před Vánoci se objevila zpráva o tom, že vaječný likér čeká v celé Evropské unii změna názvu. Problémem se stal obsah mléka, které podle výkladu evropského práva nemá vaječný likér obsahovat. Přestanou výrobci mléko do oblíbeného nápoje přidávat, anebo se vzdají doposud používaného označení? Přečtěte si náš přehled.
Ve prospěch Česka
Případ s olomouckými tvarůžky je jednou z ukázek, kdy Česká republika stála v opačné pozici. Kromě naší země se vyráběl tento sýr i v Německu a Rakouskou. Česko si krátce po svém vstupu do EU zažádalo o získání chráněného zeměpisného označení právě na tuto pochutinu. To se ovšem nelíbilo Německu ani Rakousku a obě země se snažily argumentovat svými historickými právy.
Po šesti letech - v roce 2010 - bylo rozhodnuto ve prospěch České republiky. Rakušané a Němci získali možnost pětileté výjimky a od roku 2015 se museli s označením olomoucké tvarůžky rozloučit.