3000 poslanců zvolilo prezidenta Číny, proti byl jediný

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
14. 3. 2013 10:20
Nejlidnatější země světa má nové vedení
Střídání stráží. Chu Ťin-tchao (vlevo) předává prezidentské žezlo Si Ťin-pchingovi.
Střídání stráží. Chu Ťin-tchao (vlevo) předává prezidentské žezlo Si Ťin-pchingovi. | Foto: Reuters

Peking - Čínský parlament na svém výročním plenárním zasedání zvolil prezidentem země Si Ťin-pchinga.

Devětapadesátiletý Si už na listopadovém sjezdu Komunistické strany Číny převzal funkci generálního tajemníka ústředního výboru strany a také vrchního velitele čínské armády od Chu Ťin-tchaa, který je o deset let starší.

Nový prezident tak převzal všechny tři klíčové funkce od svého předchůdce.

Jediný proti

Z 2956 přítomných poslanců byl proti zvolení Si Ťin-pchinga pouze jeden, tři se podle agentury Nová Čína hlasování zdrželi. Viceprezidentem byl zvolen dvaašedesátiletý Li Jüan-čchao, považovaný za proreformního politika.

Poslanci rovněž schválili reformu vládní struktury, v jejímž rámci se počet ministerstev snížil z 27 na 25. Zrušeno bylo mimo jiné ministerstvo železnic a sloučeny dvě instituce dohlížející na média. Sdělovací prostředky tak bude nyní kontrolovat centrální instituce s pravomocemi pro tisk, rozhlas i televizi.

Do jednoho vládního orgánu byly rovněž sloučeny dosavadní čtyři úřady, které regulovaly hospodaření s vodními zdroji v čínských výsostných vodách. Podle agentury AP může tento krok zvýšit napětí s Japonskem, Vietnamem a Filipínami, s nimiž je Peking ve sporu o vedení námořních hranic.

Hlavní cíl? Korupce a přežití strany

Analytici míní, že Si bude muset pečlivě manévrovat, aby si upevnil své mocenské postavení a vybudoval podporu veřejnosti, která čím dál tím hlasitěji volá po změnách.

Výzvy na něj čekají i v rámci nejvyšších stranických řad, kde jsou mocní lidé často rozděleni do skupinek podle ideologických či finančních zájmů nebo podle toho, kdo je čím patronem.

To bude podle politologa z univerzity v Hongkongu Willyho Lama platit dvojnásob, pokud se Si bude snažit splnit svůj slib a skoncovat s všudypřítomnou korupcí. To si totiž vytyčil jako hlavní podmínku přežití strany.

Korupce je hluboce zakořeněná v čínské stranické kultuře. Ti na úplném vrcholu, kde v mnoha případech jejich rodiny profitují z politických konexí, obvykle nejvíce odolávají protikorupčním opatřením.

Si přebírá vedení země v době, kdy veřejnost očekává, že se nejvyšší představitelé postaví klesajícímu hospodářskému růstu a stoupajícímu hněvu kvůli korupci, povýšenému úřednictvu a rostoucí nespravedlnosti.

Model růstu za jakoukoli cenu, který definoval éru odstupujícího vedení, podle agentury AP zaneřádil vzduch, vodu i půdu, což dodává další zdroj vážného ohrožení sociální stability.

 

Právě se děje

Další zprávy