Plzeň - Dvěma nejvýznamnějším rakovinným zabijákům Čechů, kolorektálnímu karcinomu a rakovině plic, zřejmě výrazně napomáhá dlouhodobý nedostatek vitamínu D.
Studie plzeňských lékařů, která vyjde na konci října v časopise Anticancer Research, ukazuje, že Češi trpící různými typy rakovin vykazují výrazně častěji nedostatek tohoto vitamínu než ti, kteří rakovinu nemají.
Nejmarkantněji se to projevuje u pacientů s rakovinou plic, na níž u nás umírá nejvíce lidí.
Tato studie - spolu s výsledky jiné skupiny, která poukázala na sníženou účinnost chemoterapie v případě, že má tělo tohoto vitamínu nedostatek - přispěla k rozhodnutí začít systematicky používat doplňky obsahující vitamín D u pacientů s rakovinou plic.
Zvažuje se i jeho nasazení coby doplňkové terapie u pacientů s kolorektálním karcinomem (rakovinou tlustého střeva).
Komplikovaná situace
S užíváním vitamínů to ale není tak jednoduché. Svědčí o tom třeba nedávné výsledky finských vědců, kteří došli k závěru, že nadměrný příjem vitamínových doplňků u padesáti- až sedmdesátiletých amerických žen vedlo ke zkrácení jejich života.
Co se vitamínu D a souvislosti mezi jeho nedostatkem a některými onemocněními týče, vadou na kráse všech dosavadních zjištění je, že není jasné, jak vlastně "déčko" v těchto případech působí.
Nabízí se rovněž otázka, zda nedostatek tohoto vitamínu je skutečně příčinou (nebo jednou z příčin) těchto onemocnění, nebo jestli se náhodou nejedná o jejich důsledek.
Všeho s mírou
Nezpochybnitelná je však úloha vitamínu D pro normální vývoj a fungování lidského těla - mimo jiné totiž pomáhá vstřebávat vápník a udržovat jeho správnou hladinu v krvi. U dětí se tak jeho nedostatek projevuje deformací kostí, ústící až v křivici; u dospělých potom dochází k řídnutí kostí a snižování jejich pevnosti.
Nadbytek tohoto vitamínu způsobuje opačné potíže, což může vést například až k selhání srdce nebo ledvin v důsledku nadměrného ukládání vápníku v těchto tkáních a k dalším potížím.
Nejvhodnější je využívat přirozených zdrojů tohoto vitamínu - tělo si ho, působením slunečního záření, vytváří samo; v případě, že je slunce nedostatek, je možné si jeho hladinu doplňovat konzumací některých druhů ryb či mléčných výrobků.