Šizené nanuky: Místo mléka rostlinné tuky, nekvalitní poleva

ČTK ČTK
7. 7. 2015 10:45
Výhradně mléčný tuk obsahoval jediný ze 17 zkoumaných vzorků. Složení nanuků prozkoumal časopis dTest.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ve většině vanilkových nanuků používají výrobci místo mléka nebo smetany levnější rostlinné tuky, například kokosový olej. Informoval o tom časopis dTest. Výhradně mléčný tuk obsahoval jediný ze 17 zkoumaných vzorků. Informace o tom, že zmrzlina obsahuje rostlinný tuk, na etiketě ale byla uvedena.

"Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek - Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra - obsahoval výhradně mléčný tuk," uvedla za dTest Kateřina Kočvarová. Například u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value byly tři čtvrtiny tuku v náplni původem z rostlin.

Výrobci podle dTestu šetří i na polevách, hlavně s kakaovým máslem a mlékem. Polevy obsahovaly rostlinné oleje, nejhůř ve srovnání dopadl nanuk Míša Tvarohové osvěžení, který měl 95procentní obsah nasycených mastných kyselin. "Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády," uvedla Kočvarová.

Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku v senzorickém hodnocení, nejlépe dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy, nejhůře Pinko Vanilka. Celkovými vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou.

Každý Čech podle údajů společnosti Nielsen ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů. Celkem si lidé v Česku koupí ročně necelých 31,15 milionu litrů zmrzliny. Údaje o prodeji zmrzliny řadí Česko do evropského průměru. Největší spotřebu zmrzliny v Evropě mají skandinávské země, přes deset litrů na osobu a rok.

 

Právě se děje

Další zprávy