Praha - Pod lákavě vyhlížejícím obalem zajíčka, ovečky nebo vajíčka se může skrývat jen figurka z náhražky čokolády. Výrobky z kakaové hmoty jsou přitom často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Upozornilo na to spotřebitelské sdružení dTest.
"Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády," vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Figurky, které nejsou čokoládové, obsahují cukr, rostlinný tuk a sušenu mléčnou syrovátku, případně sušené odtučněné mléko a kakao. Jejich cena sice může být nižší, ale není to pravidlem. Oproti tomu figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují často už v názvu. Obsahují cukr a mléčné složky, kakaovou hmotu a informace o množství kakaové sušiny.
"Pro ilustraci jsme koupili velkého velikonočního zajíce z čokolády a velikonoční kolekci z čokoládové hmoty. Oba výrobky byly zabalené do pestrobarevného alobalu," popisuje Hoffmannová.
Velký čokoládový zajíc vážil 60 gramů a stál 14,90 koruny. Kilo takové cukrovinky by stálo 248 korun. Velikonoční kolekce z kakaové hmoty s menší postavičkou o celkové hmotnosti 80 g stála 20,90 koruny. Za kilo výrobku by tak zákazník zaplatil 261 korun. Velký rozdíl není ani v energetické hodnotě. Velký čokoládový zajíc ve sto gramech obsahoval 2228 kilojoulů, velikonoční kolekce 2295 kilojoulů. Zákazník na první pohled nemusí poznat rozdíl.
Přesto jde o kvalitativně odlišné výrobky. "Rozdíly se ukrývají v malém písmu etikety na zadní straně obalu," říká Hoffmannová. Velikonoční kolekci výrobce pojmenoval jako figurky z kakaovo-mléčné polevy bez náplně.
Větší figurka je označena jako mléčná čokoláda a deklaruje nejméně 30 % kakaové sušiny. Menší figurka nesmí podle cukrovinkové vyhlášky nést název "čokoláda", obsahuje totiž jen 4,8 procenta kakaového prášku a chybí jí kakaové máslo.
Vyhláška udává ingredience a jejich podíl pro všechny druhy čokolády dostupné na trhu.
Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 procent), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 procent mléčné sušiny) a cukru.
Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 procent celkové kakaové sušiny a 3,5 procenta mléčného tuku. Jako "extra" je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.
Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60 až 75 procent, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.