Z Moravy míří do světa nový typ cukru. Je stejně sladký, ale stačí ho méně

Michal Šenk Michal Šenk
27. 3. 2018 6:06
Nestlé uvádí na trh výrobek, který obsahuje novou formu cukru. Takzvaný strukturovaný cukr má zajistit stejnou sladkost navzdory menšímu množství.
Milkybar Wowsomes od Nestlé.
Milkybar Wowsomes od Nestlé. | Foto: Reuters

Olomouc, Praha - Zora, olomoucký závod na výrobu cukrovinek nadnárodního potravinářského koncernu Nestlé, jako první na světě vyrobila a vložila do výrobku nový typ cukru. Ten se při konzumaci na patře rychleji rozpouští - výsledkem je, že pro stejnou sladkost je ho třeba méně.

Zatímco klasický cukr je tvořen krystalky, zásadní vlastností takzvaného strukturovaného cukru je jeho poréznost. K jeho výrobě se spojí cukr, sušené mléko a voda. Směs je pod tlakem vstřikována do horkého vzduchu a dojde k provzdušnění molekuly látky. Podobným způsobem se z kávy vyrábí granule instantní rozpustné kávy.

Zora novou technologii použila v pilotním projektu, tyčince Milkybar, kterou dodává na britský trh. Výrobce deklaruje, že oproti dřívější praxi pro ni použil o třetinu méně cukru - v osmnáctigramové tyčince Milkybar Wowsomes je ho nyní 6,6 gramu.

Ambici přijít s novým typem cukru pro své výrobky projevila společnost Nestlé před dvěma lety. Na vývoji spolupracovaly inženýrské týmy ve Švýcarsku, Velké Británii a v Česku. Náklady na vývoj firma neuvedla. Moravský podnik si vybrala údajně proto, že je jedním z největších a nejmodernějších v celé organizační struktuře její cukrovinkové divize.

"Snahou Nestlé je použít tento nový typ cukru i v dalších výrobcích. V prvé řadě půjde o produkty určené pro nejmenší děti. Použití strukturovaného cukru má ovšem jistá omezení. Víme už například, že v nápojích jej použít nepůjde," říká mluvčí Nestlé pro český a slovenský trh Andrea Brožová.

Jak se dělá "nový" cukr

Nestlé

  • Vývoj inženýrů koncernu ze Švýcarska, Velké Británie a Česka trval dva roky.
  • Klasický cukr je tvořen krystalky, strukturovaný cukr je porézní. K jeho výrobě se spojí cukr, sušené mléko a voda. Směs je pod tlakem vstřikována do horkého vzduchu. Dojde k provzdušnění molekuly látky. Podobně se z kávy vyrábí granule instantní rozpustné kávy. Výsledná hmota je také strukturou podobná cukrové vatě.

Doux Matok

  • Izraelský start-up získal patent na svůj strukturovaný cukr v roce 2014. S prvními výrobky chce společnost na trh přijít letos.
  • Molekuly cukru se navážou na molekuly oxidu křemičitého. Ten změní strukturu cukru a zajistí mu větší povrchový objem. Díky tomu se při konzumaci na patře snáze rozpustí, a pro dosažení požadované sladkosti se tak může použít méně cukru, než kdyby šlo o jeho klasickou krystalickou verzi.

Společnost uvádí, že od roku 2000 se jí různými cestami podařilo snížit obsah cukru v jejích výrobcích už o více než třetinu. O nižší obsah cukru se v posledních letech snaží také výrobci instantních jídel či sladkých nápojů a limonád.

Viceprezident poradenské společnosti Leatherhead Food Research Mark Burcher upozorňuje na to, že snižování obsahu cukru ve výrobcích může být dvousečné. Jak uvedl pro deník Guardian, výrobky se zřejmě zmenší co do velikosti a výrobci to budou zákazníkům muset nějak vynahradit. To může mít vliv na používání různých jiných "výplňových látek", aby velikost produktu zůstala stejná.

Proti cukru v potravinách bojují i vlády ve snaze omezit zdravotní rizika od diabetu po srdeční choroby. Velká Británie například od dubna zavádí novou desetiprocentní daň na slazené nápoje. Ta už funguje v Mexiku nebo Maďarsku. Nejdál se zdaněním cukru jsou zřejmě v Norsku. Tam platí speciální daň na cukr a výrobky, které jej obsahují, už skoro sto let. Loni ale sazby výrazně vzrostly. U některých výrobků jde nyní až o 83procentní zdanění.

Obecné tažení proti cukru pocítilo nedávno i samotné Nestlé. Loňský čistý zisk klesl firmě meziročně o 16 procent na 7,2 miliardy švýcarských franků (158 miliard korun). Jedním z důvodů, které společnost uvedla, byl slabší zájem o cukrovinky a zmrzliny ve Spojených státech amerických. V lednu pak Nestlé oznámilo prodej své tamní divize cukrovinek konkurenčnímu Ferreru.

Cukr je droga a může zabíjet, tvrdí autorka dokumentu Cukr, blogerka Andrea Culková

Chyba se stala úplně na začátku, když tomu, co vyrábí průmysl, říkáme jídlo. Jsou to vlastně mrtvoly v krabicích, říká k rizikům konzumace rafinovaného cukru autorka dokumentu Cukr-blog Andrea Culková | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

před 33 minutami

Kouč italských mistrů světa Lippi ukončil kariéru

Strůjce italského triumfu na fotbalovém mistrovství světa v roce 2006 Marcello Lippi ukončil trenérskou kariéru. Naposledy vedl do loňského listopadu reprezentaci Číny, ale další angažmá už hledat nebude. Jinou práci ve fotbalovém prostředí nicméně dvaasedmdesátiletý uznávaný kouč nevyloučil.

"Co se týče trenérského řemesla, tak s tím je definitivně konec. Skutečně," řekl Lippi pro RadioSportiva. "Stačilo to. Možná bych mohl být užitečný v jiné funkci, uvidíme. Do jara ale nic," dodal kouč, který s Italy slavil zlato před 14 lety na MS v Německu.

Lippi do roku 2010 působil výhradně v rodné Itálii. S Juventusem získal pětkrát domácí titul a vyhrál i Ligu mistrů. Po odchodu do Číny ovládl tamní soutěž s klubem Kuang-čou a následně neodolal lukrativní nabídce převzít čínský národní tým. Druhé angažmá u něj však ukončil už po čtyřech soutěžních zápasech.

před 39 minutami

Právní výbor Senátu doporučil Barrettovou do Nejvyššího soudu USA

Právní výbor amerického Senátu dnes podle očekávání doporučil soudkyni Amy Conyovou Barrettovou do nedávno uvolněné pozice v Nejvyšším soudu USA. Hlasování bojkotovali opoziční demokraté, kteří hlasitě protestují proti neobvykle rychlé snaze vládních republikánů dosadit Barrettovou do funkce ještě před prezidentskými volbami, do nichž zbývají méně než dva týdny.

Poslední slovo ke jmenování soudkyně vysloví plénum Senátu již v pondělí a s největší pravděpodobností ji jako členku nejvyšší americké soudní instance potvrdí, napsala agentura AP.

Barrettovou do funkce nominoval republikánský prezident Donald Trump krátce poté, co v polovině září zemřela soudkyně Ruth Baderová Ginsburgová. Ta patřila k liberálnímu křídlu soudu, zatímco Barrettová v případě svého potvrzení do funkce posílí konzervativní většinu v tribunálu.

Zdroj: ČTK
Další zprávy