Chipsy, oplatky i párky. Nový přístroj brněnských vědců umí změřit křupavost potravin

Ekonomika Ekonomika
13. 5. 2020 15:18
Někteří lidé křupání milují, jiným z tohoto zvuku běhá mráz po zádech. Křupavost potravin je teď v každém případě možné nově i změřit. Vědci v brněnské Mendelově univerzitě totiž vyvinuli přístroj, který je určen pro takzvané sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin. Jednoduše řečeno - potraviny teď bude možné porovnávat i podle toho, jak křupavé jsou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Intersnack

"Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokáží stěží rozeznat," uvedl Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Vědci si teď chtějí nechat svůj přístroj patentovat.

Principem funkce unikátního přístroje je podle českých vědců zesílení, přenos a vizualizace zvuku, který plyne z destrukce příslušné potraviny. Vědci musí tuto destrukci normalizovat, aby byla měření opakovatelná a vykazovala tedy výsledky, které je možné srovnávat.

"Naším cílem je zajistit grafickou podobu zvukové aktivity a uložit další parametry, jako je maximální amplituda zvuku, množství akustických událostí, množství akustických překmitů přes limitní úroveň, frekvenční rozsah atd. Díky záznamu těchto parametrů můžeme následně srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou," upřesňuje Dostál.

Výsledkem by tak mohl být další atribut při hodnocení jakosti potravin. "Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí. Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat. To se týká samozřejmě těch potravin, kde je křupavost důležitá jako jsou chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, nachos, ale také masných výrobků, například párků a klobás," dodává Dostál.

Křupavost zmíněných potravin je dána nejen recepturou, ale i časem - výrobce pak potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury, upozornili vědci.

 

Právě se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Letecké a pozemní jednotky Izraele útočí v Pásmu Gazy, uvedla izraelská armáda

Letecké a pozemní jednotky Izraele útočí v Pásmu Gazy. Ve čtvrtek před půlnocí SELČ o tom bez dalších podrobností informoval twitterový účet Izraelských obranných sil (IDF).

Agentura Reuters nicméně následně uvedla, že se zřejmě nejedná o pozemní invazi, ale pouze o dělostřelecký útok z izraelského území a další vlnu leteckých úderů. Odvolává se přitom na izraelské vojenské zpravodaje obeznámené se situací.

Také obyvatelé severní části Gazy poblíž izraelských hranic podle Reuters hlásí dělostřeleckou palbu, ale žádné pozemní jednotky nevidí.

Deník The New York Times naopak napsal, že mluvčí izraelské armády podplukovník Jonathan Conricus potvrdil, že "v Gaze útočí pozemní jednotky společně s leteckými silami".

Média už během čtvrtku informovala, že Izrael podél hranice s Pásmem Gazy soustředí pozemní jednotky a tanky a je možné, že se chystá na pozemní operaci.

Zdroj: Zahraničí
před 5 hodinami

Na sever Izraele dopadly tři rakety z Libanonu, nikdo nebyl zraněn

Na sever Izraele byly ve čtvrtek vypálené tři rakety z Libanonu, nikdo nebyl zraněn. Podle izraelské armády rakety dopadly do neobydlené oblasti na pobřeží, informoval zpravodajský server The Times of Israel.

Jelikož rakety z jihu Libanonu směřovaly do neobydlené oblasti, nespustily se varovné sirény a ani protivzdušný obranný systém. Izraelská armáda jako obvykle nekomentovala, kdo podle ní za útokem z Libanonu stojí. Libanonská televizní stanice MTV citovala zdroj z libanonské armády, podle něhož rakety vystřelila zřejmě palestinská skupina, nikoli libanonské radikální hnutí Hizballáh, podporované Íránem, úhlavním nepřítelem Izraele.

Zdroj: ČTK
Další zprávy