Čokoláda na pultech zdražuje nebo je menší. Může za to nedostatek kakaa i drahý cukr

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
5. 8. 2023 17:17
Cena čokolády v obchodech skokově vzrostla. Velkoobchodní ceny kakaových bobů vyletěly na nejvyšší úroveň za posledních sedm let a podle výrobců ceny klíčové ingredience pro výrobu čokolády zůstanou vysoko až do příštího roku. Kakaové plantáže v západní Africe, odkud pochází dvě třetiny světové produkce, totiž neplodí dost. Zároveň roste i cena cukru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Evropa je největším světovým výrobcem i vývozcem finálních čokoládových produktů na světě. Pro producenty kakaových bobů, kteří pocházejí především z Afriky, představuje až 56 procent celkového odběru. Pro srovnání, Severní a Latinská Amerika představují dohromady 17 procent a Asie 26 procent, píše server CBI (Centrum pro podporu dovozu z rozvojových zemí). 

Teď se však trh s čokoládou dostal do problémů. Zatímco poptávka po výrobku je vysoká, kakaových bobů je nedostatek. "Roste poptávka po kakau a zároveň klesá nabídka této komodity ze strany zemí produkujících kakao," vysvětluje pro Aktuálně.cz agrární analytik Petr Havel.

To se podle něj týká především Pobřeží slonoviny, kde je úroda poškozena škůdci, a Nigérie, kde export v květnu klesl o 42 procent. "Obecným problémem je nepříznivé počasí," dodává Havel.

Odborníci poukazují především na meteorologický jev El Niño, uvádí server CNBC. Během tohoto jevu roste teplota mořské hladiny v tropickém východním Pacifiku o půl stupně Celsia nad dlouhodobý průměr, což ovlivňuje počasí po celém světě - právě i v částech Afriky, kde změna klimatu nesvědčí kakaovníkům.

Dopady El Niña se tak podle analytika Sergeje Chetvertakova z S&P Global Commodity Insights ještě projeví. Ceny čokolády přitom již míří nahoru - za poslední rok o 14 procent, ukazují data společnosti NielsenIQ.

"Čelíme vyšším cenám výrobních vstupů, jako jsou komodity, energie a obaly, a inflaci, což zvyšuje výrobní náklady," vysvětluje Jiří Šebek, tiskový mluvčí společnosti Mondelez, pod kterou spadají značky jako Milka, Figaro, Fidorka či 3bit.

Kvůli tomu přistoupila společnost ke zvýšení cen u některých výrobků, v některých případech naopak došlo ke snížení gramáže.

Redakce Aktuálně.cz oslovila také dalšího výrobce, společnost Nestlé, ten však do publikace článku neodpověděl. Před zdražováním ale varovali oficiálně i další velcí výrobci čokolády jako švýcarský Lindt & Sprüngli či americký Hershey.

Draze na Vánoce

Minulý pátek vyskočila cena za tunu kakaa na 3160 dolarů, to je nejvíce od května 2016. V příštím roce by částka mohla podle Chetvertakova vzrůst až na 3600 dolarů.

"Je ovšem třeba vědět, že obchodní kontrakty na kakaové boby a potažmo čokoládu se obvykle uzavírají na dlouhé období - i více než jeden rok. Takže aktuální růst cen na komoditních burzách se může do spotřebitelských cen čokolády promítnout se zpožděním, například na konci letošního roku - v předvánočním období," pokračuje Havel.

Trend potvrzuje i Šebek. V roce 2024 podle něj budeme stále čelit inflačním nákladům u kakaa a cukru.

Nákupčí a producenti cukru v současné době vyjednávají smlouvy na sklizeň pro sezonu 2023 až 2024, která začíná v říjnu. Cena nyní přesahuje 1000 euro za tunu, uvedla agentura Bloomberg. Jde o více než dvojnásobek toho, o čem se smlouvalo v předešlém roce. I to má mít vliv na cenu čokolády, kterou si lidé budou vybírat na obchodních pultech. 

Evropa platí za největšího výrobce i vývozce čokolády. Celosvětově představuje velkou část trhu s finálními čokoládovými produkty, většinu z nich pokrývají společnosti Nestlé, Mondelez, Mars, Hershey, Lindt & Sprüngli a Ferrero. Kromě firmy Hershey, která sídlí v USA, mají všechny tyto nadnárodní společnosti výrobní závody v Evropě. 

 

Právě se děje

Další zprávy