Čajové sáčky uvolňují i miliardy mikroplastů. Dopad na zdraví ale zatím vědci neznají

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 10. 10. 2019 11:14
Některé čajové sáčky mohou při vložení do horké vody v nápoji uvolňovat až miliardy mikroplastů. Vyplývá to z nové analýzy vědců z McGillovy univerzity v Kanadě. Odborníci v nápoji z jediného vylouhovaného sáčku našli okolo 11,6 miliardy mikročástic a 3,1 miliardy ještě menších nanočástic plastu. Jedná se přitom o tisíckrát vyšší hodnoty, než jaké byly dosud v potravinách či nápojích objeveny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Dopad mikroplastů na lidské zdraví není podle výzkumníku zatím zcela jasný, zdůrazňují však nutnost se tímto tématem podrobněji zabývat.

"Plasty se časem rozpadají na drobné mikroplasty a ještě menší nanoplasty. Ty měří méně než 100 nanometrů," upozorňují vědci. Pro srovnání - lidský vlas má průměr okolo 75 tisíc nanometrů.

Vědci již v minulosti mikroplasty objevili nejen volně v životním prostředí, ale také v točené či balené vodě a některých potravinách. Aby nyní odhalili případné plasty v teplých nápojích, otestovali čtyři různé běžně prodávané plastové sáčky s čajem. Z pytlíků odstranili čaj a prázdné je vylouhovali ve vodě o teplotě 95 stupňů Celsia, čímž nasimulovali přípravu čaje. Přítomnost částic následně zkoumali pod elektronovým mikroskopem. Výsledkem bylo téměř 12 miliard nalezených mikroplastů a přes tři miliardy nanoplastů z jediného sáčku. 

Plasty jsou všude

Podle serveru CNN zkonzumuje průměrný člověk přibližně pět gramů plastů týdně. Tolik váží například plastová kreditní karta.

Světová zdravotní organizace (WHO) v dřívějších studiích uváděla, že mikroplasty na současných úrovních a v daném množství nevykazují pro člověka výrazné zdravotní riziko. Zároveň ale připustila, že nemá dostatek informací k tomu, aby dopad bylo možné posoudit spolehlivě. Hodnoty, které zveřejnili kanadští vědci, jsou přitom mnohonásobně vyšší než uváděly minulé studie.

"Naléhavě se potřebujeme o zdravotním dopadu mikroplastů dozvědět více, protože jsou všude - včetně pitné vody," prohlásila za WHO doktorka Maria Neiraová.

Kanadský vědecký tým v této souvislosti otestoval dopad mikroplastů na malé vodní organismy přezdívané také vodní blechy - tedy perloočky. V laboratoři tyto živočichy vystavil působení různých dávek "plastové" vody vylouhované z čajových sáčků. Tato voda je sice nezabila, ovšem podle vědců na nich bylo možné sledovat určité změny v jejich anatomii i chování.

Materiály se různí

Použití plastových materiálů na čajové sáčky je na trhu stále běžné, i když v současnosti od něj již řada výrobců ustupuje. Na přítomnost plastů v sáčcích - i když nejsou na první pohled ani pohmat zřejmé - upozornila už loni rakouská spotřebitelská organizace VKI.

Například rakousko-česká značka Sonnentor, která prodává své čaje také v Česku, plasty ve svých sáčcích nevyužívá vůbec. "Na čajové sáčky používáme dva druhy materiálů a oba jsou prosty těchto elementů. Jednak jsou to u porcovaných čajů filtrační papíry vyrobené stoprocentně z celulózy, konkrétně z banánového vlákna abaka. Druhý typ sáčků - pyramidální - je složen výhradně z extrakce kukuřičného škrobu. Plasty neobsahují ani spoje čajových sáčků, jejich tvar vzniká tlakem za tepla materiálu k sobě," popisuje pro Aktuálně.cz vedoucí marketingu Sonnentor Kamila Šťastná.

"Pro čajové sáčky z našeho portfolia používáme celou řadu materiálů - zejména papírové a biologicky rozložitelné čajové sáčky, stejně jako papírové čajové sáčky s nízkým obsahem plastu a některé pyramidové čajové sáčky vyrobené z PET," popisuje Magdalena Leimerová z české pobočky společnosti Unilever, která vyrábí čaje značky Lipton.

Unilever chce do roku 2025 zajistit, aby všechny jeho plastové obaly byly opětovně použitelné, recyklovatelné nebo kompostovatelné. "Naše společnost proto nyní upravuje stávající technická zařízení. Současně investujeme do nových technických zařízení s cílem vyrábět více biologicky rozložitelné čajové sáčky tak, aby byla zajištěna rostoucí poptávka po udržitelnějších produktech," doplňuje pro Aktuálně.cz Leimerová s tím, že v současné době je více než třetina čajových sáčků značky Lipton biologicky rozložitelná a získaná z rostlinných zdrojů.

Rovněž čajové sáčky výrobce čajů Teekanne jsou složeny z více materiálů. "Naše dvoukomorové čajové sáčky se skládají z vláken z listů textilního banánovníku, tzv. Musa textilis. Hlavními složkami jsou buničina a abaka. K zajištění nezbytných technických vlastností pro zpracování jsou nezbytné malé podíly syntetických termoplastických vláken. Toto je mezinárodní standard. Jejich podíl je však tak nízký, že naše dvoukomorové čajové sáčky jsou plně kompostovatelné na zahradě," dodává za firmu Karolína Pavlíčková.

Aktuálně.cz oslovilo rovněž výrobce čajů Pickwick a Ahmad Tea. Ti však na dotaz redakce nereagovali.

 

Právě se děje

Další zprávy