Zůstat v EU, nebo odejít? Jak by o Brexitu hlasovali čeští ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 6. 2016 19:45
Levnější libra, méně peněz z evropských fondů, obchodní války, pokles hrubého domácího produktu nebo pomalejší růst mezd. I tak by podle tuzemských ekonomů mohli obyčejní Češi pocítit Brexit. Co dalšího Česku hrozí, pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, a jak by v referendu hlasovali samotní experti, si přečtěte v naší anketě.

Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík
Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík | Foto: Cyrrus

Jak byste nyní na místě Britů hlasoval vy?

Hlasoval bych proti. Realita po Brexitu by byla patrně výrazně odlišná než to, co hlásají zastánci vystoupení.

Z jakého důvodu?

Například migrace je křiklavé téma. Zastánci Brexitu chtějí v podstatě přísnou kontrolu hranic a zastavení imigrace. S tím by ale neobstáli při vyjednávání s EU. Pokud by si Britové chtěli zachovat volný pohyb po Unii, nutně by museli umožnit to stejné. A nemluvě o volném pohybu na pracovním trhu. Pokud by jej chtěli omezit, pak by to mohlo tvrdě dopadnout na Brity pracující v EU. Ekonomika EU a Británie je v současnosti natolik propojená, že Brexit by byl příliš nákladný.

Jak by podle vás mohl odchod Velké Británie z EU v následujících pěti letech poznamenat běžné Čechy?

Je pravděpodobné, že aby se Británie totálně neizolovala, musela by udělat hodně ústupků i na pracovním trhu. Proto si nemyslím, že by ve výsledku byli ohrožení Češi pracující ve Velké Británii. Pokud jde o dopad na Českou republiku, v extrémním případě by se k nám mohl dostavit několikaprocentní negativní dopad na HDP zejména vlivem poklesu celé evropské ekonomiky. V tom lepším scénáři by se pozice Velké Británie v rámci evropského prostoru příliš nezměnila a dlouhodobé dopady by nemusely být výrazné.

 

Právě se děje

Další zprávy