Zůstat v EU, nebo odejít? Jak by o Brexitu hlasovali čeští ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 6. 2016 19:45
Levnější libra, méně peněz z evropských fondů, obchodní války, pokles hrubého domácího produktu nebo pomalejší růst mezd. I tak by podle tuzemských ekonomů mohli obyčejní Češi pocítit Brexit. Co dalšího Česku hrozí, pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, a jak by v referendu hlasovali samotní experti, si přečtěte v naší anketě.

Pavel Kohout, ekonom Partners

Foto: Partners

Jak byste nyní na místě Britů hlasoval vy?

Pro Brexit.

Z jakého důvodu?

Evropská unie směřuje nesprávným, dokonce nebezpečným směrem k vytvoření nedemokratického kontinentálního impéria zatíženého historicky nevídanou byrokratickou zátěží. Někdy se hovoří o potřebnosti vzniku Spojených států evropských. Ale místo nich by zřejmě vznikl Svaz evropských socialistických republik. Naopak všem nevýhodám se lze vyhnout. Není nutné omezovat volný pohyb osob, kapitálu, zboží, služeb. Tyto výhody je možné mít i bez EU. Kdo tvrdí opak, mýlí se, anebo lže.

Jak by podle vás mohl odchod Velké Británie z EU v následujících pěti letech poznamenat běžné Čechy?

Bude záležet, zdali se EU projeví jako zlé impérium, které bude Británii trestat za neposlušnost až do určité formy obchodní války nebo blokády. To je scénář, kterého se obávám, neboť nevěřím v racionalitu zastánců stále těsnější integrace. V takovém případě bychom pocítili určité dopady. Ovšem větší škody by mohl napáchat trend k oné "stále těsnější integraci". Jedině odchod Británie může zvrátit zmíněný imperiální trend.

 

Právě se děje

Další zprávy