Známe Vinařství roku i šampiona Salonu vín. Stovka elitních vzorků se představí ve Valticích

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 1. 2018 10:30
Vítězem osmého ročníku soutěže Vinařství roku 2017 pořádané Svazem vinařů se stalo vinařství Víno J. Stávek. Svaz vinařů zároveň informoval, že nejlepší kolekci v letošním Salonu vín má společnost Vinselekt Michlovský. Už dříve organizátoři vyhlásili šampionem letošního ročníku Ryzlink vlašský 2016, pozdní sběr z Nového Vinařství.
Vinař Jan Stávek, jehož podnik se stal vítězem soutěže Vinařství roku 2017.
Vinař Jan Stávek, jehož podnik se stal vítězem soutěže Vinařství roku 2017. | Foto: ČTK

Brno - Vítězem osmého ročníku soutěže Vinařství roku 2017 pořádané Svazem vinařů se stalo vinařství Víno J. Stávek. Vyhrálo i v kategorii malých vinařství. V kategorii střední vinařství uspělo Vinařství Trpělka a Oulehla a mezi velkými firmami Château Valtice - Vinné sklepy Valtice.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray při vyhlašování lauerátů na brněnském výstavišti řekl, že Jan Stávek vyrábí vynikající vína, která oceňují nejen jeho zákazníci, ale také profesionálové doma i ve světě.

"Také ale prošlapává ne vždy snadné cesty v technologiích a vinařských postupech. Učí zákazníky, že růžová vína nemusí být jen nenáročná, lehká mladá, ale že mohou zrát a nabídnout mnohem víc. Umí nadchnout i pro moravská červená vína, když sází na tradiční moravské odrůdy a nápaditě pracuje se dřevem," uvedl Nyitray.

Stávek je známý popularizátor oboru. Vystupuje ve vinařských organizacích, o víně přednáší, píše knihy, podporuje vinařskou turistiku. Podle webu své společnosti se specializuje na fortifikovaná, rosé a cuvée vína.

Ve finále se utkalo deset vinařství. Prestižní titul v minulosti získal Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Bzenec.

Nejlepší kolekci v Salonu vín má Michlovský

Svaz vinařů zároveň informoval, že nejlepší kolekci v letošním Salonu vín má společnost Vinselekt Michlovský. Mezi stovkou elitních vzorků bude mít osminásobné zastoupení. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil v tiskové zprávě Svaz vinařů. Salon vín se otevře pro veřejnost 27. ledna.

V poměrném zastoupení bylo do kolekce Salonu vín vybráno 73 vín bílých, z nichž 58 bylo suchých a polosuchých, deset polosladkých a pět sladkých. Zastoupení v ní bude mít i 23 červených vín suchých, dvě růžová a dvě vína šumivá.

Nejvíce zastoupenou vinařskou podoblastí byly podoblast mikulovská s 30, dále velkopavlovická s 26, slovácká s 22 a znojemská se 17 víny. Vinařská oblast Čechy je v letošním ročníku Salonu vín zastoupena třemi víny z mělnické podoblasti.

Šampion je z Nového Vinařství

Už dříve organizátoři vyhlásili šampionem letošního ročníku Ryzlink vlašský 2016, pozdní sběr z Nového Vinařství, které zároveň vyhrálo mezi bílými suchými a polosuchými víny.

Absolutním Šampionem Salonu vín se stal Ryzlink vlašský, 2016, pozdní sběr, od Nového Vinařství z Drnholce.
Absolutním Šampionem Salonu vín se stal Ryzlink vlašský, 2016, pozdní sběr, od Nového Vinařství z Drnholce. | Foto: Vinarskecentrum.cz

V kategorii bílých polosladkých vín porota nejvýše ohodnotila Ryzlink rýnský 2015, výběr z hroznů z vinařství Mikrosvín Mikulov. Jako nejlepší v kategorii bílých sladkých vín ocenila Tramín červený, výběr z cibéb 2015 také z Nového vinařství. V kategorii růžových vín a klaretů uspělo Rosé Bočky, VOC Modré hory, 2016 z vinařství Víno J. Stávek.

Nejlepším vínem mezi červenými suchými a polosuchými se stala Frankovka 2015, kabinetní víno z vinařství Vinselekt Michlovský. V kategorii jakostních šumivých vín si nejvyšší ocenění vysloužilo víno Louis Girardot brut 2011, jakostní šumivé víno ze společnosti Bohemia Sekt.

Kolekce Salonu vín bude od soboty 27. ledna po celý rok prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

 

Právě se děje

Další zprávy