Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

6. Ženská redditová armáda v boji proti korporátnímu patriarchátu

Další z přehledu nepravděpodobných scénářů Saxo Bank se zabývá genderovou nerovností. Ženy jsou v něm podle dánské banky již unavené nedostatkem pokroku a "v roce 2022 se na sociálních sítích rychle rozmáhá hnutí, které má donutit firmy porušující občanská práva, aby přestaly tolerovat nespravedlivé a sexistické, rasistické a jinak diskriminační praktiky."

"I když se ženy dosud musely spokojit s nižšími příjmy, dokážou uspořit víc než muži. Tyto úspory se jim budou hodit, když se rozhodnou vzít situaci do svých rukou a využít nezanedbatelný vliv kolem hnutí #metoo na finančních trzích," nastiňuje banka.

  • Odhadovaný dopad: Na rozdíl od původní Redditové armády (Reddit je jednou ze sociálních sítí - pozn. redakce), která byla často nihilistická, bude Ženská redditová armáda rafinovanější a obchodnice budou takzvaně shortovat (forma spekulace na pokles ceny - pozn. redakce) akcie vybraných patriarchálních společností. Zároveň investují své finance do firem s nejlepším zastoupením žen ve středním a vyšším managementu.

"Politici po celém světě takový vývoj nejenže neodsoudí, ale přímo jej vítají a podporují, čímž dál zvyšují tlak na firmy se zastaralým patriarchálním přístupem, nerovným odměňováním podle pohlaví a nedostatečným zastoupením žen v představenstvu a ve vedení obecně a těm nezbude než své chyby napravit," nadhazuje Saxo Bank jednu ze situací, která by mohla v příštím roce otřást s trhem.

Tento scénář nicméně osloveným odborníkům nepřijde příliš pravděpodobný. "Nemusím být investiční guru, abych firmu, s jejímiž postoji, přístupem či zastoupením žen ve vedoucích pozicích nesouhlasím, nějak pozitivně či negativně ovlivnil. Domnívám se, že mnohem snazším způsobem je od takové společnosti nenakupovat, dále ji nepodporovat a při nákupním rozhodování si více hlídat určitá kritéria. Tento způsob je 'levnější' a účinnější, protože přímo podpořím konkurenta, který více zastupuje moje hodnoty," říká hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

  • "Agresivní strategií na kapitálových trzích sice mohou dané firmě uškodit, bude-li 'armáda' dosti veliká a bude-li disponovat dostatečným kapitálem, otázkou je ale dlouhodobá udržitelnost, efektivita a také návratnost takto vynaloženého času i peněz," připomíná analytik.
 

Právě se děje

Další zprávy