Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Pochod za klima při konání klimatické konference COP26 v Glasgow.
Pochod za klima při konání klimatické konference COP26 v Glasgow. | Foto: Jana Václavíková

5. Superfond EU pro klima, energetiku a obranu ze soukromých důchodů

Saxo Bank má scénář také pro Evropskou unii, tématem je přitom opět klima a energetika.

Bezpečnostní deštník, který Spojené státy zajišťovaly velké části Evropy během studené války i po ní, se podle tohoto scénáře rychle vytrácí a hrozí, že v nadcházejících letech zmizí docela, protože USA teď vidí mnohem vážnější ekonomické a vojenské rivaly dále na východ.

Ze strachu před stoupajícím populismem, pro zpomalení klimatické změny a na obranu vlastních hranic proto EU vytvoří superfond v hodnotě tří bilionů dolarů, který nemá být financován z nových daní, ale z penzí.

V praxi by to tedy podle Saxobank fungovalo tak, že by do superfondu povinně přispívali všichni občané EU starší 40 let v rámci svého spoření na důchod - kupovali by dluhopisy vydávané EU.

Představa takového superfondu přitom není podle ekonoma Stroukala nijak šokující. "Vlády se během pandemie masivně zadlužily a najít odbytiště pro jejich dluhopisy je složité. Pokud by si mohli půjčovat od nás povinně skrze důchodový pilíř stojící na nákupech dluhopisů, výsledkem by byl jen jeden z dalších 'záchranných' fondů, které již eurozóna, potažmo Evropská unie má," vysvětluje.

  • Vydat dluhopisy, zajistit nákupy skrze penze a podpořit je zezadu nákupy přímo Evropskou centrální bankou tedy není podle Stroukala nic nereálného. "Naopak, až mě trochu děsí, jestli si toho někdo nevšimne a nebude se tím inspirovat," dodává.
 

Právě se děje

Další zprávy