Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Nezaměstnaní čekají ve frontě.
Nezaměstnaní čekají ve frontě. | Foto: Reuters

4. Inflace v USA se přehoupne přes 15 procent

A zde je další scénář pro Ameriku, tentokrát se zabývá výrazným růstem cen, který ovšem trápí i Evropu.

"Po koronavirové pandemii ekonomika a zejména trh práce trpí značně omezenou nabídkou, a tak jsou tradiční modely Fedu (americká centrální banka, pozn. redakce) leda pro smích. Její šéf Jerome Powell si myslí, že se po odeznění pandemie miliony Američanů vrátí do práce a zaplní aspoň část z 10,4 milionu volných pracovních míst. To je ale evidentně omyl. Část z nich už kvůli krizi odešla do předčasného důchodu, a řady amerických pracujících tak prořídly," píše Saxo Bank ve své zprávě.

Díky pandemii navíc značná část pracujících požaduje lepší pracovní podmínky, vyšší mzdy, větší flexibilitu a smysluplnou práci. "To má spolu s růstem nákladů, energetickou krizí a nedostatkem pracovních sil za následek bezprecedentní zvyšování mezd ve většině odvětví, který ve 4. čtvrtletí dosáhne dvojciferných hodnot (v přepočtu na rok)," doplňuje banka ve svém scénáři.

  • Odhadovaný dopad: V důsledku toho může přesáhnout americká inflace ještě před počátkem roku 2023 poprvé od 2. světové války 15 procent ročně.

Ani podle ekonoma Stroukala se patnáctiprocentní inflace skutečně vyloučit nedá, byť je vysoce nepravděpodobná. "Oproti Saxo Bank se ale nedomnívám, že by se takhle rychle roztočila inflační spirála, spíše existuje nenulová pravděpodobnost, že se potkáme s mnohem silnější mutací koronaviru a k inflaci nás dovedou pokračující vládní opatření a politika centrálních bank," vysvětluje.

  • Nyní jsou USA podle něj na prahu zvyšování sazeb. Například v Česku už nahoru rostou. "Ale další silná vlna by mohla tato očekávání srazit, a přestože je to nepravděpodobné, nelze dnes vyloučit ani takto vysokou inflaci. Ostatně, v některých specifických koších ji už zažíváme," podotýká ekonom.
 

Právě se děje

Další zprávy