Zdravotní pojišťovny převedou účty do ČNB, vláda souhlasí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
24. 6. 2015 16:48
Ministerstvo financí si od zákona, proti kterému se pojišťovny bouří, slibuje úsporu v řádech stovek milionů korun ročně.
Úřad vedený Andrejem Babišem chce nakládat i s penězi VZP. Ilustrační snímek.
Úřad vedený Andrejem Babišem chce nakládat i s penězi VZP. Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Účty státní pokladny vedené Českou národní bankou by se měly rozšířit o peníze dalších institucí. Zároveň by k přijímání úvěrů od mezinárodních finančních institucí neměl být potřeba samostatný zákon. Počítá s tím novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou dnes podpořila vláda. Norma míří do Sněmovny.

Ministerstvo financí v návrhu požaduje, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna, další zdravotní pojišťovny a svazy zdravotních pojišťoven, veřejné výzkumné instituce a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podřídily své účty státní pokladně, a vedly je proto pouze u České národní banky. Instituce by měly všechny peníze převést do ČNB do devíti měsíců po nabytí účinnosti zákona. To by se mělo týkat i příspěvkových organizací zřízených organizačními složkami státu, které původně měly peníze do ČNB převést do konce roku 2017.

"Právě zahrnutím dalších vybraných účtů pod pojem peněžní prostředky státní pokladny včetně povinnosti vést vybrané účty u České národní banky bude dosaženo zpomalení růstu státního dluhu a kontroly nad hospodařením vybraných subjektů," uvedlo MF v materiálu.

Ministerstvo uvedlo, že tak chce dosáhnout úspor prostřednictvím snížení úrokových nákladů na financování státního dluhu, zefektivnit emisní činnosti státu na finančním trhu a snížit nejistoty v oblasti financování státního dluhu. "MF očekává, že schválením navrhované právní úpravy bude možné centralizovat dodatečných minimálně 50 miliard korun volné likvidity plynoucí z veřejných prostředků. To by představovalo roční úsporu na úrokových nákladech státního dluhu v řádu stovek milionů až miliard korun v závislosti na vývoji výnosů státních dluhopisů," uvedlo MF.

Pojišťovny jsou výrazně proti

Zdravotní pojišťovny se ale proti návrhu bouří, účty v centrální bance nechtějí. "Pojišťovny nejsou státní instituce, a proto není vhodné, účelné ani nijak odůvodnitelné, aby jim zákon stanovoval, u kterého peněžního ústavu mají mít účty, a ve druhé fázi i co s penězi na účtech dělat," namítá Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů, který sdružuje právě i zdravotní pojišťovny.

Přestože jde o veřejné finance, nejde podle pojišťoven o finance státu, jelikož příjmem zdravotních pojišťoven je pojistné, tedy prostředky, které jim svěřují pojištěnci – zaměstnanci, zaměstnavatelé a další osoby platící pojistné. "Návrh tak jde proti základní zásadě systému veřejného zdravotního pojištění, tedy financování zdravotní péče odděleně od státu prostřednictvím zdravotních pojišťoven," říká Jásek.

Nyní spadají pod peněžní prostředky státní pokladny například peníze na výdajových a příjmových účtech státního rozpočtu, účtech pro spravování daňových příjmů, účty rezervních fondů organizačních složek státu, státních fondů, účty SŽDC pro příjmy dotací nebo účty měst a krajů k příjmu dotací.

Novela by také měla změnit přijímání úvěrů od mezinárodních institucí. Nyní je třeba pro takový úvěr schválit samostatný zákon. MF chce, aby přijímání úvěrů bylo stejné jako u vydávání dluhopisů. Předchozí novela totiž umožnila ministerstvu vydávat dluhopisy bez nutnosti předkládání a schvalování zákonů o státních dluhopisových programech.

 

Právě se děje

Další zprávy