Bezpečnost práce z domova a povinná šířka skříněk. Češi opět vybírali absurditu roku

Adam Váchal Adam Váchal
Aktualizováno 22. 5. 2019 11:17
Veřejnost ve třináctém ročníku ankety Absurdita roku, kterou pořádají Hospodářské noviny, rozhodla o nejhloupějším pravidle či kontrole, kterou stát uvaluje na firmy. Podívejte se na letošního vítěze i další nominované bizarnosti.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Libor Fojtík

Vítěz - Zaměstnavateli hrozí pokuta kvůli exekuci pracovníka

Za největší podnikatelskou absurditu vybrala veřejnost pravidlo, podle kterého se zaměstnavatel dnes kvůli svým pracovníkům může snadno dostat do problémů. Stačí, aby byla na některého ze zaměstnanců uvalena exekuce. Hned po přijetí takového člověka může začít do datové schránky zaměstnavatele chodit lavina zpráv a povinností. 

Exekutoři jsou napojeni na registr zdravotních pojišťoven a jejich automatické počítačové systémy začnou chrlit datové zprávy s rozkazy, co všechno je zaměstnavatel povinen udělat a dodržet.

  • Zaměstnavatel musí ze zákona poskytnout součinnost a v případě, že tak neudělá, hrozí mu pokuta až do výše 50 tisíc korun. Zákon přitom nedefinuje jasně, co všechno takové poskytnutí součinnosti zahrnuje, a nejednoznačnost hraje do karet různým výkladům.
 

Právě se děje

Další zprávy