Bezpečnost práce z domova a povinná šířka skříněk. Češi opět vybírali absurditu roku

Adam Váchal Adam Váchal
Aktualizováno 22. 5. 2019 11:17
Veřejnost ve třináctém ročníku ankety Absurdita roku, kterou pořádají Hospodářské noviny, rozhodla o nejhloupějším pravidle či kontrole, kterou stát uvaluje na firmy. Podívejte se na letošního vítěze i další nominované bizarnosti.
Včela opyluje květ a sbírá nektar.
Včela opyluje květ a sbírá nektar. | Foto: Reuters

Složité povinnosti včelařů a zemědělců

Mezi zemědělce a včelaře vnáší problémy novelizovaná podoba zákona o rostlinolékařské péči. Zemědělci mají podle ní povinnost včelařům oznámit minimálně s dvoudenním předstihem, že plánují použít prostředky, které jsou pro včely nebezpečné. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až čtyři miliony korun. 

Využívat k tomu mají veřejně zpřístupněnou databázi stanovišť veškerých včelstev. Řada těchto stanovišť je však dočasně prázdná. Včelaři navíc informace o svých úlech nechtějí často zveřejňovat, protože mají strach z vandalů.

Výsledný stav je takový, že některá včelařská sdružení oznamovací povinnost přímo odmítají. Některé zemědělské společnosti zase včelařům posílají dopisy, že přípravky budou používat od dubna do října. Problém navíc nastává například ve chvíli, kdy dojde ke změně počasí a hlášený postřik se neprovede. Hlášení pak zemědělci musí opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy