Zákaz dieselů ve Stuttgartu se blíží. Ochrana zdraví má větší hodnotu, vzkazuje soud

ČTK ČTK
28. 7. 2017 14:12
Správní soud ve Stuttgartu se přiklonil na stranu ochránců přírody, kteří požadují výrazné zpřísnění dosavadních opatření na ochranu ovzduší. Pozorovatelé se shodují, že stuttgartský rozsudek bude rezonovat i v dalších městech jako je Mnichov nebo Berlín, která o částečných zákazech uvažují.
Demonstranti protestující přes stuttgartským soudem proti znečistění životního prostředí ve městě.
Demonstranti protestující přes stuttgartským soudem proti znečistění životního prostředí ve městě. | Foto: Reuters

Berlín - Možnost, že velká německá města budou zakazovat jízdu některým dieselovým autům, se v pátek zase o něco přiblížila. Správní soud ve Stuttgartu se totiž přiklonil na stranu ochránců přírody, kteří požadují výrazné zpřísnění dosavadních opatření na ochranu ovzduší. Spolková země Bádensko-Württembersko se proti rozsudku v případu, který je sledován v celém Německu, zřejmě odvolá.

Více než šestsetitisícovému Stuttgartu, kterému se někdy přezdívá hlavní město znečištění ovzduší, se zatím stejně jako některým dalším velkým německým městům nedaří plnit normy na ochranu ovzduší. Spolková země Bádensko-Württembersko, jejímž je Stuttgart hlavním městem, proto vytvořila plán, jak zdejší ovzduší zlepšit. Země počítá s tím, že by ke snížení emisí přispěla úprava nynějších dieselových aut; k zákazům jízdy zatím sahat nechce, i když i s nimi plán v omezeném rozsahu počítá.

Správní soud ale v pátek plán zlepšení ovzduší ve Stuttgartu shledal nedostatečným, a země ho tak musí přepracovat. Soudce Wolfgang Kern konstatoval, že ochrana zdraví má větší hodnotu než zájmy řidičů dieselových aut. Poukázal i na to, že zákazy jízdy jsou nejúčinnějším prostředkem, jak snížit znečištění oxidy dusíku. Zároveň dal najevo, že aby se skutečně zlepšila kvalita ovzduší, měl by zákaz platit nejen ve dnech zvýšeného znečištění.

Pozorovatelé se shodují, že stuttgartský rozsudek bude rezonovat i v dalších městech jako je Mnichov nebo Berlín, která o částečných zákazech uvažují. Zároveň hovoří o tom, že výrok soudu je porážkou výrobců automobilů, kteří tvrdí, že dostatečného snížení emisí lze dosáhnout úpravami dieselových aut a jejich softwaru. To v pátek soud zpochybnil a dokonce konstatoval, že jihoněmecké Bádensko-Württembersko se nemůže spoléhat na to, že automobilky budou skutečně konat.

Německé automobilky, jejichž zástupci se příští týden v Berlíně sejdou s kancléřkou Angelou Merkelovou, jsou v poslední době kvůli několika skandálům pod velkým tlakem. Jedna z afér se týká manipulací s emisemi a je spojena s koncernem Volkswagen, ve druhé jde o údajné kartelové dohody německých automobilek Volkswagen, Daimler, BMW, Audi a Porsche.

Nedávné testy německých úřadů ukázaly, že dieselové vozy splňující nejvyšší emisní normu Euro 6 vyprodukují ve skutečném provozu 507 miligramů oxidů dusíku na kilometr, norma přitom počítá s emisemi maximálně 80 miligramů na kilometr. Podle současných právních předpisů však nemusejí auta normy dodržovat ve skutečném provozu, ale jen při měření v laboratoři.

Berlín se proto rozhodl založit ještě letos nový institut, který bude emise měřit ve skutečném provozu, a nikoli jen v laboratorním prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy