Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Vysoké úrokové sazby a drahé hypotéky téměř zastavily prodeje bytů. Vzrostl  zájem o nájemní bydlení, které loni prudce zdražilo. Podle poradenské společnosti BTR Consulting stouply ceny nájmů o 20 procent. Průměrná cena v Praze, která je nejdůležitějším realitním trhem, byla 500 korun za metr čtvereční. V prvním čtvrtletí letošního roku ceny podle průzkumu společnosti Patron GO stouply meziročně o 12,3 procenta na průměrných 8746 korun měsíčně v celém Česku.

Zdražení poháněly dva hlavní faktory. Loni na jaře mizely z nabídky byty, které obsazovaly statisíce uprchlíků z Ukrajiny. V následujících měsících se k nim přidali lidé, kteří kvůli drahým hypotékám přišli o možnost koupit si vlastní byt. Část uprchlíků se pak vrátila zpátky na Ukrajinu a jejich byty šly znovu na trh. Zároveň s nemovitostmi, které byly delší dobu prázdné, a majitelům se je nyní vyplatí pronajmout.

"Poptávka po nájmech je silnější kvůli nedostupnosti hypotečních úvěrů," potvrzuje Ondřej Černianský z realitní kanceláře Redot. Úrokové sazby hypoték se nyní pohybují kolem šesti procent. Ještě před dvěma lety byly kolem dvou procent. Mnoho Čechů si proto koupi vlastního bydlení nemůže dovolit.

Na jeden inzerát nájemního bydlení odpovídá podle portálu Bezrealitky.cz v průměru 21 zájemců, v Praze 32. Největší zájem zaznamenal portál na přelomu loňského srpna a září, kdy šlo o 54 poptávek na jeden byt, v hlavním městě o 90. Rekordní byl jeden z pražských bytů, který chtělo 327 uchazečů. 

"Nyní je poptávka zhruba o třetinu nižší, počet zájemců ale zůstane i nadále vysoký," komentuje šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer. Nabídky nájmů podle něj sice přibývají, ne ale tak rychle, aby uspokojily poptávku. Podle České národní banky navíc úrokové sazby rychle neklesnou, banka jimi brzdí inflaci. Poradenská společnost Deloitte připomíná, že roli hraje také stěhování za prací do větších měst. Příchozí si v nich byty obvykle nekupují a cílí na nájmy. 

Pronajímatelé si proto mohou vybírat a kvůli silnému postavení se mnohdy snaží prosadit podmínky, splnitelné jen pro hrstku zájemců. Bezdětní nekuřáci bez domácích mazlíčků, kteří se mohou nastěhovat hned, zaplatit poplatek realitní kanceláři, dva nebo tři měsíční nájmy jako kauci a jeden nájem předem, tak obvykle mají přednost.

Ne všechny požadavky ale odpovídají zákonu. "Řada majitelů žije v domnění, že do smlouvy mohou dát cokoliv. Podle zákona ale nemohou zkracovat práva nájemce ani mu ukládat nepřiměřené povinnosti," upozorňuje Meyer.

 

Právě se děje

Další zprávy