Žádná zvířata ani kouření. Experti radí, co smí majitelé od nájemníků chtít a co ne

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
15. 6. 2023 17:47
Na trhu s bydlením vládne netradiční situace - nájmy jsou drahé, přesto je o ně velký zájem a je jich nedostatek. Na jednu nabídku mají pronajímatelé desítky odpovědí. To je staví do silné pozice. Redakce Aktuálně.cz dala dohromady přehled nejčastějších podmínek v inzerátech a smlouvách, které okomentovali právníci i zástupci realitních kanceláří a inzertních portálů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Domácí zvířata v pronájmu

Požadavek "bez mazlíčků" se objevuje v mnoha inzerátech na většině online serverů. Zákaz však nemá oporu v zákoně, jde spíše o přání pronajímatelů. "Předpisy poskytují nájemci právo chovat zvíře v pronajatém bytě," potvrzuje Matěj Bolek z advokátní kanceláře Noerr. Zákaz mazlíčků proto ve smlouvě nelze uvést, a pokud se tak již stalo, je tato podmínka neplatná. 

Majitel však může požadovat, aby mu budoucí obyvatel oznámil, že zvířata v bytě bude chovat. Pokud takový bod ve smlouvě chybí, nájemce není povinen o zvířeti informovat. Stejně tak může majitel chtít vyšší kauci kvůli obavám z poškození bytu. Místo jednoho měsíčního nájmu například žádat dva. 

Právo na chování zvířete v bytě má podle Bolka své limity. Rozhodovat může velikost bytu, druh zvířete a zda zvíře nepůsobí nepřiměřený zápach, nepořádek, hluk či strach mezi ostatními sousedy.

Posuzování hlučnosti je také individuální. Obecně se počítá s tím, že je v domě občasný hluk. Občasné zaštěkání psa proto není nepřiměřené. "Je ale potřeba posuzovat i poměry v domě. Jedná-li se o dům v centru města, ve kterém se nachází bar s divokým nočním životem, bude se štěkání posuzovat jinak než v klidném domě na okraji města," uvádí Pavel Strnad z advokátní kanceláře Polverini Strnad. 

Mezi zvířata, jejichž chov by měl být v pronajatém bytě považován za bezproblémový, lze podle Bolka zařadit ta v teráriích či akváriích, která nemají vliv na okolí. Stejně tak lze chovat menší domácí zvířata. "Problematický může být chov větších ras psů nebo většího počtu mazlíčků. Vyloučen je i chov některých hospodářských zvířat," dodává Bolek.

 

Právě se děje

Další zprávy