Zachraňte Řecko na vlastní kůži. Počítačovou hru vymyslel český ekonom

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 17. 1. 2016 22:31
V jednoduchém simulátoru si lze vyzkoušet, kolik škrtů Řekové vydrží, než ve volbách vyhrají levicoví populisté. Ve hře od ekonoma Pavla Kohouta najdeme vedle demonstrací a stávek i ropné šoky, bankovní krize či hrozbu Islámského státu.
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Řecká krize se stala i námětem pro počítačovou hru. Tu vytvořil ekonom společnosti Partners Pavel Kohout. Každý si tak může zkusit, zda by se mu dařilo bojovat s dluhy lépe než řeckým politikům.

Simulátor Zachraňte Řecko je na internetu dostupný v angličtině a hlavní úkol je velmi jednoduchý. Udržet v Řecku demokracii a postarat se o to, aby byla tamní ekonomika i po šedesáti letech zdravá.

Ilustrace ze hry Zachraňte Řecko
Ilustrace ze hry Zachraňte Řecko | Foto: Klára Pernicová

Co rok, to jedno kolo. V každém z nich se hráč, který je na začátku - po pádu vojenské diktatury v roce 1974 - čerstvě zvoleným premiérem, rozhoduje, jaké nasadí daně, kolik peněz dá na důchody a jestli bude škrtat, nebo utrácet.

Dění v Řecku přitom ovlivňují různé události "zvenku", například ropný šok nebo nastupující bankovní krize. Občas se tedy stane, že HDP klesá a ekonomiku, tedy spotřebu a investice, je nutné nějak "nastartovat". I v takovém případě je nutné hlídat dluhy.

Politické rozhodování navíc komplikují Řekové - jakákoliv snaha škrtat se i ve hře setká s jejich odporem. Nechybí tak generální stávky ani demonstrace, na nichž starší lidé požadují vyšší důchody, zaměstnanci minimální mzdu a taxikáři více regulace. Nespokojenost často vede k předčasným volbám, ve kterých zvítězí populističtější kandidát. Hráči pak nezbývá nic jiného, než čtyři kola v opozici sledovat, jak skokově rostou vládní výdaje a s nimi i dluh.

Kromě toho je třeba řešit i další výzvy. Během hry se rozhoduje o členství Řecka v eurozóně a po roce 2020 začíná být pro Řecko vážným problémem obsazení Islámským státem. "Hra je pro všechny, kdo mají rádi strategické hry jiného než válečného typu," uvádí autor.

Hra zatím běží jen na počítačích s operačním systémem Windows, na webu je ke stažení zdarma.

"Již nyní mám rozpracovanou hru The President. Je samozřejmě o amerických prezidentských volbách a obsahuje skutečný simulátor americké ekonomiky,“ popisuje Kohout. „Můžete si vyzkoušet, jak by to dopadlo, kdyby USA nepomohly afghánským povstalcům, kdyby nebyla válka proti Saddámu Husajnovi anebo kdyby vláda nezasáhla v případě krachu Lehman Brothers," dodává.

Nikdo by se neměl radovat, vůbec ničemu to nepomohlo, říká o dohodě Řecka s věřiteli ekonom Aleš Michl. Řekové podle něj neznají recept na ekonomický růst a škrty a zvyšování daní situaci zhorší. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy