Pokuta za chudobu: Za mobilní tarify paradoxně platí nejvíce ti s nejnižšími příjmy

nev ČTK nev, Evropa v datech, ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 9:04
Ze srovnání cen mezi zeměmi Evropské unie vycházejí mobilní tarify v Česku jako jedny z nejdražších. A to i při porovnání různých kritérií, které pro svou analýzu použil projekt Evropa v datech. Z statistik však navíc vyplývá, že lidé s čistým příjmem do 10 tisíc platí za tarif na české poměry nadprůměrnou částku, v průměru 684 korun.
Foto: Ludvík Hradilek

Češi se bojí svá data více využívat, aby jim nedošla

Z údajů České spořitelny také vyplývá, že měsíčně za telekomunikace nejvíce utrácejí lidé v Praze. Zaplatí 750 korun, zatímco nejméně na Vysočině je to o 150 korun méně. Podle Ondřeje Malého, bývalého člena Rady Českého telekomunikačního úřadu, nejsou českým problémem samotné ceny, nýbrž to, co za své peníze spotřebitelé získávají. Lidé se totiž bojí, aby data nevyčerpali, tak je raději nepoužívají.

"Lidé se bojí telefon použít k čemukoliv, co by mohlo vést k vyšší spotřebě dat, jako třeba přehrávání videa. Operátoři pak mohou tvrdit, že lidé svůj tarif ani nevyčerpají. Je to ale spíše proto, že se bojí svá data více využívat, aby jim nedošla," vysvětluje Ondřej Malý.

A dodává: "Stát zaspal v roce 2001, kdy do Česka mohl přijít nový operátor v době, kdy ještě neměl mobil každý a růst mohl být organický. Tehdejší vláda se rozhodla opačně, znehybnila trh pro tři hráče a výsledky si neseme dodnes. Zlepšuje se sice legislativa a postupně stoupá množství dat v tarifech, ale v porovnání se zahraničím se příliš neposouváme. Ani tam trh nespí, takže jsme stále na chvostu Evropy."

 

Právě se děje

Další zprávy