Pokuta za chudobu: Za mobilní tarify paradoxně platí nejvíce ti s nejnižšími příjmy

nev ČTK nev, Evropa v datech, ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 9:04
Ze srovnání cen mezi zeměmi Evropské unie vycházejí mobilní tarify v Česku jako jedny z nejdražších. A to i při porovnání různých kritérií, které pro svou analýzu použil projekt Evropa v datech. Z statistik však navíc vyplývá, že lidé s čistým příjmem do 10 tisíc platí za tarif na české poměry nadprůměrnou částku, v průměru 684 korun.
Foto: Česká televize

Jak data zlevnit?

Z analýzy společnosti Point Topic za třetí čtvrtletí loňského roku podle parity kupní síly na jednotlivých trzích vyplývá, že Češi platí za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Proti stejnému měření v loňském první čtvrtletí si Česko o dvě místa pohoršilo.

Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů. Vyplývá to z analýzy společnosti Point Topic za třetí čtvrtletí loňského roku. 

  • V porovnání výše měsíční platby za LTE na rezidentním trhu patří ČR 11. příčka mezi třicítkou evropských zemí s průměrem okolo 37 dolarů. Nejvíce lidé zaplatí na Kypru, a to přes 56 dolarů, dále v Řecku a v Nizozemsku. Česko má ale zároveň třetí nejnižší objem nabízených dat v rámci tarifu.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) v České televizi uvedla, že data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. "My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede," řekla Nováková.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda dělá vše pro to, aby se cena mobilních dat snižovala. Premiér opakovaně jednal s jednotlivými operátory a stále není s cenou spokojen. "Faktem je, že operátoři argumentují, že mají velké investice," poznamenal. Ministryně průmyslu má podle něj pravdu v tom, že pokud lidé budou více využívat data, pro operátory to může být výhodnější.

Čím budou data levnější, tím víc je zákazníci podle mluvčího ISP Aliance Rostislava Kocmana budou používat a nebudou hledat bezplatné wi-fi v kavárnách. "A samozřejmě nejde jen o cenu, ale také o to, aby data v tarifu (FUP) byla dostatečná. Argument, že data jsou drahá, protože je zákazníci málo používají, je podle mě úplně mimo. Porsche taky není drahé proto, že ho lidi málo kupují a jezdí místo toho ve škodovkách," řekl ČTK.

Čtvrtého mobilního operátora by mohla do ČR přivést chystaná aukce kmitočtů 700 MHz a 3,5 GHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový operátor by měl mít v soutěži podle záměru Českého telekomunikačního úřadu vyhrazenou třetinu kmitočtů v pásmu 700 MHz. Navíc mu budou muset ostatní operátoři poskytnout národní roaming do doby, než postaví vlastní síť.

 

Právě se děje

Další zprávy