Pokuta za chudobu: Za mobilní tarify paradoxně platí nejvíce ti s nejnižšími příjmy

nev ČTK nev, Evropa v datech, ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 9:04
Ze srovnání cen mezi zeměmi Evropské unie vycházejí mobilní tarify v Česku jako jedny z nejdražších. A to i při porovnání různých kritérií, které pro svou analýzu použil projekt Evropa v datech. Z statistik však navíc vyplývá, že lidé s čistým příjmem do 10 tisíc platí za tarif na české poměry nadprůměrnou částku, v průměru 684 korun.
Foto: Evropa v datech

Lidí s nižšími příjmy mají slabší vyjednávací pozici

Podle statistik České spořitelny platí Češi za telekomunikační služby v průměru zhruba 680 korun měsíčně. Obecně platí, že tyto výdaje u domácností rostou společně s růstem příjmů, až na jednu výjimku.

Pokuta pro chudé

"Lidé s čistým příjmem do 10 tisíc korun platí průměrně 684 korun měsíčně. To je o jedenáct procent více než u lidí s příjmy mezi 10 a 20 tisíci korun, kteří měsíčně vydávají 611 korun. Potvrzuje se tak hypotéza, že lidé s nejnižšími příjmy platí za telekomunikace nadprůměrné částky," říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Příčinou může být jejich slabší vyjednávací pozice, neznalost možností, anebo třeba pracovní pozice neumožňující vyřizovat své soukromé záležitosti na služebním počítači nebo telefonu.

  • Na podrobná data se můžete podívat po rozkliknutí grafiky v obrázku nahoře.

Nejhorší je situace v Ústeckém kraji, kde lidé s příjmem do 10 tisíc Kč platí za mobilní tarify o 14,72 % více než následující vyšší příjmová skupina (tedy lidé s platem mezi 10 až 20 tisíci korunami.

Oproti těm, co vydělávají jen o trochu více tak "pokuta za chudobu" činí 70 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy