Z Prahy do Košic za sedm a půl hodiny. Pendolino pojede dál

Ekonomika Ekonomika
11. 9. 2014 15:42
Prodloužení svých vybraných spojů do Košic už dříve oznámili oba konkurenti Českých drah - společnosti RegioJet a Leo Express.
Pendolino
Pendolino | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Jeden pár rychlovlaku Pendolino nově spojí Českou republiku s východoslovenskými Košicemi. „Cesta z Prahy do Košic tak bude v novém jízdním řádu trvat přibližně sedm a půl hodiny,“ říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Průměrná cestovní rychlost dosáhne 95 kilometrů za hodinu.

Půjde o dosud nejrychlejší spojení Prahy a východního Slovenska, téměř o hodinu rychlejší oproti současnosti. Dnešní vlak EuroCity nazvaný Košičan urazí cestu z Prahy přes Vsetín do Košic za osm hodin a 21 minut, v opačném směru ještě o pět minut pomaleji. Ještě před deseti lety mu to trvalo kolem devíti a půl hodin. V padesátých letech 20. století se mezi oběma městy cestovalo vlakem zhruba čtrnáct až patnáct hodinami při průměrné cestování rychlosti kolem 50 kilometrů za hodinu.

Prodloužení svých vybraných spojů do Košic už dříve oznámili oba konkurenti Českých drah na lukrativní trati mezi Prahou a Ostravou, tedy společnosti RegioJet a Leo Express.

Konkrétní ceny a časy odjezdů či příjezdů zveřejní dopravci až po definitivním schválení nového jízdního řádu. Ten má začít platit od 14. prosince.

Ráno z Prahy, ve dvě v Košicích

Vlak SuperCity Pendolino mezi Prahou a Košicemi pojede přes Olomouc a Ostravu, na Slovensku bude pokračovat přes Žilinu a Poprad-Tatry. Na lince spolupracují České dráhy se slovenským státním dopravcem ZSSK.

„Z Prahy vyjede vlak mezi šestou a sedmou hodinou ranní, v Košicích by měl být po druhé hodině odpolední,“ uvedl Šťáhlavský. Zpět by se měly z Košic vracet po třetí hodině odpolední a dorazit do Prahy mezi desátou a jedenáctou večerní.

Častější přímé spojení Prahy a Bratislavy

Rychlovlaky Pendolino zajišťovaly dopravu na Slovensko už v letech 2006 až 2009 a znovu pak v roce 2011 mezi Prahou, Brnem a Bratislavou. Krátce jezdily také na lince spojující Prahu a Ostravu se Žilinou.

Právě přímé spojení Prahy s Bratislavou by se podle Českých drah mělo od poloviny prosince zlepšit, i když už nepůjde o Pendolino. Česká a slovenská metropole by tak měly být spojeny v pravidelném dvouhodinovém intervalu.  

K současnému počtu šesti spojů EuroCity přibude další vlak Porta Bohemica. Ten posílí odpolední spojení z Prahy a Brna do Kútů, Bratislavy, Nových Zámků a Štúrova. V opačném směru pojede Porta Bohemica z Bratislavy v dopoledních hodinách a do Prahy přijede před půl třetí odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy