Vysoká pokuta pro J&T Banku: Prováděla nevýhodné obchody s klienty a nenahrávala hovory

ČTK ČTK, Jaroslav Krejčí
16. 12. 2016 15:40
Banka prováděla pro klienta obchody, které pro ni byly ztrátové a pro klienta vysoce ziskové. Bránila se tím, že nechtěla přijít o významného klienta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek

Praha - Česká národní banka dala pětimilionovou pokutu J&T Bance za porušení zákona o bankách a zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Banka podle rozhodnutí ČNB například od září 2014 do února 2015 prováděla pro klienta obchody, které byly pro banku ztrátové a pro klienta vysoce ziskové.

Dokument hovoří o tom, že J&T Banka nebo jiná firma ze skupiny J&T prodávala firemní dluhopisy klientovi. Ten je následně prodával bance nebo jiné firmě ze skupiny zpět za vyšší cenu a vydělal tak 4,45 milionu korun.

"Vzhledem k charakteru obchodů a míře jejich synchronizace s navazujícími obchody je podle správního orgánu zřejmé, že obchody byly předem domluveny," uvedla ČNB.

J&T Banka se bránila tím, že nechtěla přijít o významného klienta. Tomu prý chtěla pro ni nevýhodnými obchody kompenzovat předchozí ztrátové obchody, které bance dával za vinu.

ČNB navíc zjistila, že J&T Banka nedisponuje záznamy komunikace s daným klientem, jelikož se zaměstnanci banky s klientem na obchodech domlouvali na nenahrávaných linkách. Tím banka porušila "povinnost uchovávat záznamy komunikace se zákazníkem týkající se poskytnuté investiční služby".

ČNB bance nařídila, aby telefonická komunikace ohledně poskytované investiční služby klientům probíhala pouze na nahrávaných telefonních linkách nebo mobilních telefonech.

Banka dále neupravila ve vnitřních předpisech postupy a procesy pro řízení úvěrového rizika, což ČNB vyhodnotila jako porušení zákona. Banka má rovněž podle rozhodnutí provést na své náklady mimořádný audit řídicího a kontrolního systému zaměřený na ověření systému odměňování a dodržování zásad odměňování.

" J&T Banka ke dni rozhodnutí ČNB výraznou část opatření uložených ve správním řízení již implementovala a stanovenou pokutu akceptovala," reagovala mluvčí banky Monika Veselá.

J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T Finance Group patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu, slovenská Poštová banka a banka VABA v Chorvatsku.

 

Právě se děje

Další zprávy