Volkswagen kvůli poklesu rublu snižuje výrobu v Rusku

ČTK ČTK
7. 9. 2014 17:00
Zprávu přinesl německý časopis Automobilwoche. Mluvčí Volkswagenu potvrdil, že firma dočasně omezí výrobu v Kaluze kvůli ekonomické situaci v Rusku a od 8. září zůstane továrna deset dní zavřená.
Pobočka Volkswagenu v ruském městě Kaluga 188 kilometrů jihozápadně od Moskvy spustila naplno výrobu 20. října 2009.
Pobočka Volkswagenu v ruském městě Kaluga 188 kilometrů jihozápadně od Moskvy spustila naplno výrobu 20. října 2009. | Foto: Reuters

Frankfurt - Největší evropská automobilka Volkswagen snižuje výrobu aut ve své továrně v ruské Kaluze, kde se vyrábějí rovněž vozy Škoda Fabia a Octavia. Důvodem je pokles rublu a reálných mezd v zemi. Uvedl to dnes německý časopis Automobilwoche.

Volkswagen měl původně v plánu vyrobit v Kaluze letos 150 000 vozů. Svůj plán však podle časopisu snížil na 120 000 vozů. Kromě modelů automobilky Škoda se v továrně vyrábějí také modely Volkswagenu Polo a Tiguan.

Časopis neuvedl zdroj svých informací. Mluvčí Volkswagenu se ke konkrétním číslům zveřejněným časopisem odmítl vyjádřit. Potvrdil však, že firma dočasně omezí výrobu v Kaluze kvůli ekonomické situaci v Rusku a od 8. září zůstane továrna deset dní zavřená.

Mluvčí nicméně zdůraznil, že skupina Volkswagen je plně odhodlána splnit svůj investiční program v Rusku. Příští rok plánuje automobilka otevřít v Kaluze výrobnu motorů a nový sklad u Moskvy, napsala agentura Reuters.

Rusko je pro Volkswagen šestým největším trhem světa, pro Škodu dokonce třetí největší. Od roku 2006 do loňského roku Volkswagen v Rusku investoval jednu miliardu eur (27,6 miliardy Kč) a do konce roku 2015 tam chce vydat dalších 840 milionů eur. Cílem skupiny je zvýšit odbyt na ruském trhu z loňských 303 000 až na půl milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy