Volkswagen i Toyota vyrobí přes 10 milionů aut. VW bude č. 1

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
20. 8. 2014 15:25
V prvním pololetí Volkswagen prodal pět milionů vozů. Tehdy ještě o sto tisíc kusů zaostával za japonskou Toyotou.
Martin Winterkorn hodlá dovést koncern Volkswagen na absolutní vrchol.
Martin Winterkorn hodlá dovést koncern Volkswagen na absolutní vrchol. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Plán současného vedení německého koncernu Volkswagen, v čele s předsedou představenstva Martinem Winterkornem, stát se do roku 2018 největším světovým výrobcem automobilů, bude zřejmě splněn se čtyřletým předstihem.

Automobilka tak předstihne Toyotu, které aktuálně patří číslo 1. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes zveřejnil institut Center of Automotive Management (CAM).

Oběma výrobcům se přitom daří. Toyota na konci července oznámila, že jí prodej za šest měsíců od ledna stoupl oproti stejnému období loni o čtyři procenta na 5,097 milionu vozidel. Jenže Volkswagen roste ještě rychleji. V pololetí již sesadil z druhé pozice americký koncern General Motors. V porovnání s loňskem prodal o šest procent vozů více, roste tak o polovinu rychlejším tempem.

Prognóza CAM předpokládá, že Volkswagen by v letošním roce mohl prodat 10,1 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. Předpověď stejného institutu pro letošní prodej Toyoty je jen 10,05 milionu kusů aut.

Hranice deset milionů je metou

Prognóza je zajímavá i proto, že hranici deseti milionů aut za rok dosud nikdo nepřekonal. Letos to s velkou pravděpodobností budou hned dva koncerny.

K výborným výsledkům německé firmy letos významně přispívá i mladoboleslavská automobilka Škoda, která je jeho součástí. Škoda roste dvouciferným tempem.

Mezi další značky koncernu Volkswagen patří kromě české Škody rovněž Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat.

 

Právě se děje

Další zprávy