Konec nelegálního obchodu s vzácným dřevem. Čeští vědci mají metodu, jak ho poznat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 8. 2020 23:03
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s kolegy z Indie a Polska vyvinuli novou metodu pro identifikaci různých druhů dřev a pro vytvoření databáze zejména tropických druhů dřev. Díky tomu je nyní možné lépe vystopovat jeho původ, což umožní účinněji potlačovat nelegální obchod s exotickými a vzácnými druhy dřeva. Ty se používají hlavně pro výrobu luxusního nábytku.
Vzácné druhy dřeva se nelegálně těží a poté se z nich vyrábí luxusní nábytek. Nová metoda identifikace má nelegální obchod potlačit.
Vzácné druhy dřeva se nelegálně těží a poté se z nich vyrábí luxusní nábytek. Nová metoda identifikace má nelegální obchod potlačit. | Foto: Thinkstock

"Během výzkumných prací jsme shromáždili vzorky různých druhů tvrdých a měkkých dřev evropského a indického původu, které se zpracovávají při výrobě nábytku. Tyto vzorky jsme analyzovali pomocí infračervené spektroskopie a pomocí infračerveného laseru pro on-site analýzy ve forenzním hodnocení. Získané výsledky sloužily jako podklad pro vytvoření databáze zejména tropických druhů dřev pro porovnání a identifikaci neznámých druhů dřev," vysvětlila Daniela Tesařová z Ústavu designu, nábytku a bydlení Mendelovy univerzity a jedna z řešitelek projektu.

Nyní tak lze identifikovat druh a původ dřeva pomocí moderní sofistikované laboratorní metody. Podle Tesařové se dosažené výsledky podařilo ověřit při identifikaci neznámých druhů dřev.

Nelegální obchod se dřevem skýtá rizika především pro země, kde stromy s ním rostou. Těžba je často nelegální a jejím důsledkem je odlesňování velkých ploch. Často se jedná o tropické pralesy.

 

Právě se děje

Další zprávy