Život na lince: Práce na minuty, bolavé klouby, touha po benefitech. Chyby neexistují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 11. 2019 18:12
Na jedné straně slušný plat a pěkné benefity, na druhé monotónní práce. Pořád dokola jen pár úkonů. Jeden šroub, druhý šroub, třetí šroub, zavřít kufr. A další vůz se blíží. V továrně na auta pestrou práci neočekáváte, ale stejně vás svět montážní haly překvapí. "Zvyknete si. Někdo za čtrnáct dní, někdo do měsíce," říká žena, která už strávila na lince v továrně Kia Motors v Žilině dlouhá léta.
V továrně Kia v Žilině.
V továrně Kia v Žilině. | Foto: Kia

Mzda tisíc eur a spousta bonusů

Jednotvárnou práci je třeba dostatečně ohodnotit. Základní mzda je u operátorů tisíc eur měsíčně, tedy necelých 26 tisíc korun.

Navíc dostávají takzvaný docházkový bonus, tedy když nevynechají práci v daném týdnu, dostanou 11 eur za týden navíc, tedy 44 eur měsíčně, což je asi 1 100 korun.

Dále zaměstnanci dostávají kvartální bonus. "Ten je od 0 do 30 procent ke mzdě navíc, ale zase je to napojené na docházku. Když nepřijdou do práce, mají smůlu," říká Tomáš Potoček. Podle něho je "neabsence" zaměstnanců pro továrnu to nejdůležitější, proto ji oceňuje. "Když by nepřišli, tak nemůžeme vyrábět."

Dále firma nabízí ještě letní bonus, ten je od 0 do 50 % podle odpracovaných let, zimní bonus je o něco vyšší - od 0 do 80 %. "Takže když je tu někdo deset let, tak dostane v prosinci vyplaceno ke mzdě navíc 70 procent," říká Tomáš Potoček.

Vyplácí se také bonus na konci roku, pokud továrna dodržela stanovené cíle. Letos v lednu dostali zaměstnanci za loňský rok 700 eur (cca 18 tisíc korun) navíc. 

Mezi další bonusy patří příspěvek 50 eur na školní pomůcky pro dítě zaměstnance, které jde do první třídy základní školy nebo do prvního ročníku střední školy. Dále je možné čerpat příspěvek na dovolenou ve výši 100 eur pro zaměstnance a 50 eur na další členy rodiny.

Kia přidala také loni den navíc k dovolené. Lidé do 33 let mají na Slovensku zákonnou délku dovolené dvacet dní, v Kia tedy mají 21, zaměstnanci na 33 let mají nárok na 25 dní, v Kia na 26 dní. Benefitů je prý podle Potočka ale ještě mnohem více, například příspěvek na stravu, na dopravu či na svatbu.

 

Právě se děje

Další zprávy