Daň z nemovitostí obcím i úpravy u dohodářů. Co vláda mění v úsporném balíčku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2023 16:38
Vládní strany se ve čtvrtek dohodly na úpravách takzvaného ozdravného balíčku. Předloží je jako společný pozměňovací návrh na jednání Poslanecké sněmovny. Další změny v konsolidačním balíčku, na kterých se domluvili lídři koalice, představil ve čtvrtek v noci premiér Petr Fiala (ODS). Podívejte se, co se na poslední chvíli mění.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

U daně z nemovitých věcí dává podle ministerstva financí návrh pravomoc obcím, aby mohly pro zemědělské pozemky, jako jsou orná půda, vinice, chmelnice a zahrady, zavést místní koeficient 0,5, tedy eliminovat u nich zvýšení daně z nemovitých věcí.

Koalice se dohodla také na zvýšení minimální daně za jeden herní automat na 13 400 korun z 9200 korun.

U daně z příjmu právnických osob by se měly nově zdaňovat pouze realizované kurzové operace. Nyní firmy musí dodaňovat takzvané nerealizované kurzové rozdíly. Například má-li firma pohledávku v eurech, pak při posílení eura vzniká kurzový zisk, který se už nebude zdaňovat.

Zrušení osvobození zvýhodnění u manažerských bytů se nedotkne osob, které v daných bytech měly bydliště před účinností zákona.

U evidence dohod o provedení práce by mělo dojít ke zjednodušení, tedy vypuštění některých admnistrativních povinností z původního návrhu.

Stát zaměstnanců ponechá daňově zvýhodněné benefity. U vymezených daňových benefitů bude zaveden strop na úrovni poloviny průměrné mzdy.

Daň z přidané hodnoty (DPH) pro časopisy a noviny bude sjednocena na 12 procentech.

Výnos z daně z nemovitostí by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu deseti miliard korun.

Stát by také měl získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, stejný poměr pak připadne obcím podle počtu obyvatel.

Zavádění spotřební daně u elektronických cigaret a nikotinových sáčku bude postupné, narůstat bude po čtyři roky. Zkrátí se ale navyšování spotřebních daní z lihu ze čtyř na tři roky.

Firmy budou moci od ledna 2024 vést účetnictví v cizí měně, konkrétně v eurech, dolarech a librách, pokud je tato měna jejich funkční měnou.

Vylepšení o 100 miliard korun

Schválené změny zpracuje ministerstvo financí do jednoho pozměňovacího návrhu, který předloží všech pět koaličních stran společně. Návrh bude projednán na schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 5. září.

Podle květnového vyjádření vlády by v příštím roce měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Balíček v původní podobě měnil 63 zákonů. Jde hlavně o rušení daňových výjimek a některá zjednodušení. Kabinet jej chce schválit do konce roku, aby mohl začít platit v příštím roce.

Návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun.

Součástí projednávaného návrhu zákona tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

 

Právě se děje

Další zprávy