Domácnosti ušetří i přes deset tisíc. Podívejte se, kolik stát přispěje na energie

Ekonomika Ekonomika
18. 7. 2022 13:46
Poslanci minulý čtvrtek schválili podobu takzvaného úsporného tarifu, který má českým domácnostem ulevit s drahými energiemi. Ministerstvo průmyslu a obchodu následně vypracovalo modelové příklady, které ukazují, na jak vysoké příspěvky by mohli lidé dosáhnout. Nejvíce získá od státu domácnost, která topí elektřinou a na plynu vaří i jím ohřívá vodu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Lidé dostanou příspěvek na elektřinu a plyn automaticky. Půjde o státní dotaci ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o danou částku posléze sníží zákazníkům účet nebo zálohy. 

Naopak o příspěvek na teplo budou muset družstva a společenství vlastníků požádat. Bude se to týkat tepla z centrálního zásobování či tepla z domovních kotelen.

Horní hranici příspěvku státu u elektřiny a plynu zvýšili poslanci stejně jako v případě tepla na 30 tisíc korun, zatímco vláda navrhovala původně 20 tisíc korun. Podpora se nebude vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. 

Konkrétní výše pomoci se určí podle toho, na co lidé elektřinu nebo plyn používají. Na jak vysoké příspěvky by mohly jednotlivé domácnosti dosáhnout, ukazuje níže přiložený graf. Jedná se o modelové příklady z pera ministerstva průmyslu a obchodu.

Například domácnost, kde elektřinou jenom svítí, dosáhne na slevu 1250 korun. Pokud ale na elektřině i vaří, ušetří 3400 korun. Jestliže domácnost používá elektřinu i na topení, získá slevu 8250 korun.

Podobné je to u plynu. Kdo na něm vaří, získá slevu 250 korun. Ohřev vody přinese úsporu 3300 korun a topení 10 250 korun. Slevy na plyn a elektřinu se sčítají. Nejvyšší částku, tedy 16 300 korun, získá domácnost, která topí elektřinou, ale k vaření a ohřevu vody používá plyn.

Jedná se však pouze o modelové příklady. Definitivní podobu dá podpoře až vláda svým nařízením, zřejmě na přelomu července a srpna. 

Kabinet chce na příspěvek vyčlenit celkem 27 miliard korun, další 3,6 miliardy pak půjdou společným plynovým kotelnám. "Úsporný tarif je takový nákladní vozík. Dá se do něj naložit pomoc a rozvézt mezi domácnosti," komentoval to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

 

Právě se děje

Další zprávy