Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Trasa plynovodu Nord Stream 2.
Trasa plynovodu Nord Stream 2. | Foto: nord-stream2.com

Nord Stream 2 dostal stopku. Jak ovlivní Česko příští zimu?

Rusko může podle expertů Evropu s Nord Streamem 2 "vydírat". Uvedení plynovodu do provozu doteď čekalo na schválení německými úřady. Zařízení, které spojuje Rusko a Německo, má po dně Baltského moře přepravovat do Německa ruský plyn a obejít tak území Ukrajiny a dalších tranzitních zemí.

Jenže německý kancléř Olaf Scholz v úterý kvůli vyhrocení napětí na Ukrajině fakticky schvalování kontroverzního ruského plynovodu Nord Stream 2 do Německa zmrazil. Němci už dříve dali najevo, že to v případě útoku Rusů udělají.

  • "Pozastavení Nord Streamu 2 by až doteď znamenalo nulový problém, neboť kapacity stávajících plynovodů jsou dostatečné. Rusko však může tok přes Ukrajinu zastavit a tím tlačit na zprovoznění Nord Streamu 2," upozorňuje analytik Vlk.
  • "Pak nastane otázka, co na to Západ. Podle mne má Evropa na výběr buď ústup, s tím, že Rusko proti ní kartu energií zahraje v budoucnu znova, nebo razantní přehodnocení energetické politiky s cílem extrémně rychle se odpoutat od závislosti na Rusku," dodává Vlk.

Druhá možnost by přitom podle něj byla dlouhodobě správná. "Ale krátkodobě by přinesla značné problémy a náklady. Nejsem si tedy jist, zda se k tomu politici odhodlají," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy