Třetina světa letos sklouzne do recese, varuje šéfka MMF Georgievová

ČTK ČTK
2. 1. 2023 8:06
Třetina světa letos sklouzne do recese, varuje šéfka MMF Georgievová

Rok 2023 bude obtížnější než loňský rok, protože ekonomiky Spojených států, Evropské unie a Číny zpomalují. Třetina světové ekonomiky pak bude letos v recesi. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová to řekla zpravodajské televizi CBS.

Na ekonomiku bude mít negativní dopad válka na Ukrajině, růst cen, vyšší úrokové sazby a šíření nemoci covid-19 v Číně, uvedla Georgievová. MMF loni v říjnu počtvrté od ledna 2022 zhoršil výhled globálního hospodářského růstu na rok 2023.

"Očekáváme, že třetina světové ekonomiky bude v recesi," řekla Georgievová. Podle ní se budou jako v recesi cítit i stovky milionů lidí v zemích, které technicky v recesi nebudou.

MMF v říjnu zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 2,7 procenta kvůli válce na Ukrajině a vyšším úrokovým sazbám. Od té doby Čína zrušila svoji politiku nulové tolerance nemoci covid-19 a začala znovu otevírat svoji ekonomiku, i když se v zemi rychle rozšířila nákaza. Za loňský rok má ekonomika vzrůst o 3,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy