Tisíce ekoaktivistů blokují frankfurtský autosalon. Požadují zákaz spalovacích motorů

ČTK ČTK
15. 9. 2019 15:33
Aktivisté bojující proti změnám klimatu pokračují v protestech proti automobilovému průmyslu a zablokovali hlavní vchod na mezinárodní autosalon, který se koná v německém Frankfurtu. Stovky lidí v bílých ochranných oblecích se posadily nebo stouply před hlavní vchod a uvádějí, že protestují proti ničitelům klimatu a životního prostředí, které produkuje automobilový průmysl.

Další vchody na autosalon zůstávají otevřené. Autosalon se v sobotu otevřel pro veřejnost a trvá až do 22. září. Protesty organizuje aliance, která si říká Písek v převodovce.

Velký protest se před branami autosalonu konal již v sobotu. Na demonstraci dorazily tisíce lidí, mnozí na kole po dálnici, která se kvůli tomu dočasně zavřela. Podle policie na protest přišlo 15 000 účastníků, podle organizátorů jich bylo o 10 000 více.

Ekologické skupiny uvádějí, že trend směrem k větším a silnějším autům, zvláště sportovně-užitkovým vozům (SUV), v posledních desetiletích smazal přínosy způsobené lepší palivovou účinností. Upozorňují, že pouze v odvětví dopravy za posledních 30 let neklesly emise oxidu uhličitého. Požadují dopravní politiku šetrnou k životnímu prostředí, včetně ukončení spalovacích motorů a zavedení klimaticky neutrální dopravy do roku 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy