Uloz.to: Megaupload zřejmě skončí, my jsme ale jiní

David Slížek
20. 1. 2012 19:30
Jak se k uzavření serveru na sdílení souborů Megaupload.com staví české úložiště Uloz.to? My zákony neporušujeme, unezpečuje. A zákroku amerických policistů se nebojí.

Jen dva dny po rozsáhlém internetovém protestu proti chystaným americkým protipirátským zákonům americké úřady ukázaly, že dokáží proti službám podezřelým z šíření pirátských souborů razantně zakročit i bez nových paragrafů.

Americká policie zastavila provoz serveru Megaupload.com a sedm lidí z jeho vedení obvinila z porušování autorských práv a praní peněz.

Akce spustila reakci v podobě útoků hackerské skupiny Anonymous na weby FBI, amerického ministerstva spravedlnosti a velkých hudebních či filmových firem.

Česká obdoba služby Megaupload.com, server Uloz.to, zůstává podle svých zástupců v klidu. Spolumajitel firmy Jan Karabina říká: my autorská práva neporušujeme a naše zákony jsou jiné, než ty americké.

Datarama: Co říkáte na uzavření Megaupload.com?

Hodnocení této události je zatím předčasné, o všem rozhodne soud. Může se jednat o vyslání signálu, že USA mají nadále zájem na přísné kontrole internetu i po tom, co se ukázalo, že zákony PIPA a SOPA pravděpodobně nemají šanci na přijetí (to vyplynulo už dříve, než při středeční stávce Wikipedie).

Pokud ale body obžaloby stojí na reálných základech, pak provozovatel Megaupload.com závažně porušil pravidla sdílení souborů v rámci veřejného datového úložiště. Pokud se toto podaří u soudu prokázat, server Megaupload.com se pravděpodobně zařadí k dalším serverům zrušeným pro podobné prohřešky v minulosti. Bude pak pouze největším z těch, které byly takto zrušeny.

Je nutné uvědomit si rozdíl mezi americkým a evropským právem, které se právě v IT oblasti v některých věcech podstatně liší. Americké právo se například snaží chránit práva amerických podniků často i bez ohledu na odlišné právní úpravy v jiných zemích. To lze doložit řadou konkrétních případů, např. zabavování domén, které porušily dle amerických soudů copyright amerických firem - flagrantní případ je třeba zabavení domény cnnews.com, na které provozovala jedna z čínských společností portál Chinese news (.cn je národní doména Číny). Přesto americký soud rozhodl o zabavení domény ve prospěch CNN.

Americké úřady se zaměřily na weby, které nechávají uživatele sdílet soubory i mimo USA - zasáhly například proti španělskému webu Rojadirecta. Nebojíte se, že zasáhnou i proti Uloz.to?

Server Rojadirecta dále funguje, a to na podstatně odlišném principu než Uloz.to. Server otevřeně sdílí linky na data porušující autorská práva (jde o záznamy sportovních přenosů), což je v rámci práva USA trestné. Proto tak tvrdá reakce úřadů, které zabavily doménu rojadirecta.org. Ovšem španělské i mexické soudy rozhodly, že server je v této podobě legální - server proto neskončil a nadále běží na jiných doménách - zde či zde. Tento případ mimochodem jasně ukazuje některé odlišnosti v pojetí IT práva v USA a v Evropě.

Server Uloz.to ale linky na data porušující autorská práva rozhodně nepublikuje. Jsme jednoduše jen veřejným datovým úložištěm se vším všudy. Uživatelé k nám mohou nahrávat libovolný obsah, nesou však plnou odpovědnost za jeho nezávadnost. Nahrávání jakéhokoliv závadného obsahu je v rozporu se smluvními podmínkami pro užívání serveru Uloz.to, které udávají přísná pravidla, jaký obsah smí být nahráván.

Uloz.to funguje na podobném principu jako Megaupload.com. V čem podstatném se podle vás liší?

Podle zveřejněné žaloby na provozovatele (hlavní body žaloby najdete zde - pozn. redakce) se server Megaupload.com od datových úložišť podstatným způsobem liší. Především se vyšetřovatelům podařilo získat důkazy, že Megaupload.com nepromazával všechna uživatelská data porušující autorská práva, která byla nahlášena a jejichž odstranění bylo vlastníky autorských práv požadováno. Zdá se, že jejich vnitřní politika byla podstatně jiná, než ta, kterou komunikovali navenek. Parametry serveru byly dále nastaveny tak, aby tento rys ještě posílili - v žalobě se mluví o odměňování často nahrávajících uživatelů penězi, stejně tak jako o odměňování sdílení linků na tyto často stahované soubory, či o bránění tomu, aby v souborech šlo vyhledávat.

To je samozřejmě jednání, od kterého se chceme distancovat. Uloz.to funguje v rámci právního řádu ČR a jakékoliv zjištěné přestoupení ve sdílení materiálů autorských okamžitě mažeme. O mazání závadného obsahu se stará speciálně vyčleněné oddělení. U každé nahrané položky je možnost nahlásit ji jako podvodnou či závadnou přímo v odkazu na stránce a URL závadných souborů nám lze hlásit i e-mailem a na každý podnět rychle reagujeme. V případě trestního řízení pak úzce spolupracujeme s Policií ČR na dopadení pachatelů.

Už několik týdnů vyjednáváte s českými majiteli autorských práv zastoupenými IFPI. Už jste se dohodli na něčem konkrétním?

Jednání pokračují a máme zájem se dohodnout. Konkrétní dohodu ale stále na stole nemáme a vzhledem k obchodnímu tajemství nelze uvést žádné další podrobnosti.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy