Anonymous napadli vládní weby, mstili se za Megaupload

ČTK ČTK, Datarama
20. 1. 2012 8:48
Úřady v USA zastavily provoz serveru pro sdílení, odveta Anonymous přišla vzápětí
Foto: anonymous

Skupina hackerů operujících pod jménem Anonymous napadla ve čtvrtek večer webové stránky amerického ministerstva spravedlnosti či FBI.

Podle útočníků jde o odvetu za rozhodnutí amerických úřadů uzavřít jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů Megaupload.com. Jeho vedení bylo obviněno z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti útok potvrdil s tím, že vyřazení stránek z provozu bylo následkem "nepřátelského aktu". Sdružení Anonymous údajně zaútočilo i proti několika dalším webům včetně stránek velkých amerických filmových a hudebních společností Motion Picture Association a Universal Music.

Nepomohl ani Kanye West

Zablokovaný server Megaupload.com funguje jako online úložiště, podobně jako například česká služba Uloz.to. Podle amerických vyšetřovatelů sdílením filmů a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům práv škodu za půl miliardy dolarů.

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zahájilo trestní stíhání zakladatele služby Kima Schmitze, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, a pěti manažerů firmy.

Schmitz a tři jeho spolupracovníci byli už zadrženi v Aucklandu na Novém Zélandu, po dalších dvou se pátrá.

Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com | Foto: Aktuálně.cz, Anonymous

Odborníci řadí Megaupload.com mezi patnáct nejnavštěvovanějších serverů na světě. Oblibu si získal nejen svou velikostí a funkčností, ale i díky přízni mnohých celebrit, které služby serveru propagovaly. Patří k nim například americká zpěvačka Alicia Keys nebo rapper Kanye West.

Těsně před zablokováním serveru se na jeho webových stránkách objevilo prohlášení, že obvinění z porušování zákonů o copyrightu jsou "groteskně přehnaná". Velká většina obsahu je podle prohlášení bez závad.

Pár hodin po Wikipedii

Mnozí uživatelé služby podle agentury AP využívali Megaupload.com ke sdílení filmů, televizních show a hudby. Server rovněž za poplatek umožňoval rychlejší umístění a stažení souborů a vydělával jako nosič reklamy.

Podle žalobců si zakladatel firmy Schmitz, který je německého původu a je občanem Německa a Finska, jen v roce 2010 nezákonně vydělal 42 milionů dolarů.

K akci americké justice došlo jen několik hodin poté, co encyklopedie Wikipedia odpojila na 24 hodin ze sítě své služby na protest proti zákonům chystaným v USA proti internetovému pirátství. Navrhované právní předpisy podle Wikipedie a dalších internetových firem ohrožují svobodu na internetu.

Americký Kongres projednává dva zákony proti počítačovému pirátství. Podle nich by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat, aby americkým uživatelům zablokovaly stránky s odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy