Údajný člen LulzSec propuštěn na kauci

LP Fish
2. 8. 2011 12:30
LulzSec nezveřejní emaily ukradené v Murdochově mediálním impériu. Obviňují je z náboru teroristů.
Kromě emailů redakce deníku Sun se LulzSec dostali i k údajům o zákaznících Sony.
Kromě emailů redakce deníku Sun se LulzSec dostali i k údajům o zákaznících Sony. | Foto: Jiří Kropáček

V pondělí byl v Londýně propuštěn na kauci 18-ti letý Jake Davis, kterého policie podezírá že byl pod přezdívkou Topiary elitním členem hackerských skupin LulzSec a Anonymous. Davis byl propuštěn pod podmínkou, že zůstane až do soudu pod dohledem své matky - sociální pracovnice, v hrabství Lincolnshire na východě Anglie.

Davis také nesmí na internet, ať už přímo nebo prostřednictvím někoho jiného, a musí dodržovat zákaz vycházení od 22 do 7 hodin.

Vyšetřování pokračuje

Davis je již třetím Britem zatčeným v rámci rozsáhlého pátrání po členech populárních hackerských skupin, které udělali v poslední době z počítačových průlomů politikum. I jeho identita coby Topiaryho však byla zpochybněna, podobně jako u předchozích dvou zatčených. Policie jej obvinila z pěti trestných činů, mimo jiné v souvislosti s útoky na mediální koncern Ruperta Mudrocha News International, který v Británii způsobil nejvážnější mediální skandál svým odposloucháváním celebrit i obyčejných lidí.

Z tohoto pohledu je zajímavý fakt, že LulzSec, kterým se údajně podařilo ukrást 4G různých emailů ze serverů News International a jejich deníku Sun, tento úlovek nakonec odmítli zveřejnit. "Myslíme, že teď nemůžeme uvolnit emaily ze Sunu, protože by to mohlo ovlivnit probíhající soudní proces", komentovali tuto skutečnost prostřednictvím twitterového účtu @ anonymousIRC. Hackeři se podle některých zdrojů dostali například k emailovému účtu Rebeky Brooks, dnes již bývalé výkonné ředitelky News International.

Nejsme teroristé

LulzSec byli také nedávno obviněni americkým hackerem Jesterem z toho, že organizují nábor extremistů, s cílem vytvoření skupiny "domácích" teroristů. To však jednoznačně popřel jeden z nejaktivnějších členů skupiny s přezdívkou Sabu, v twitterové komunikaci s listem Guardian.

Jester svá obvinění směřoval především na něj, protože Sabuův twitterový účet měl na místě fotografie vlajku palestinského hnutí Hamás, figurujícího na seznamu teroristických organizací v Evropské unii i USA. "Je to o solidaritě s Palestinou a vládou v Gaze.", reagoval na obvinění Sabu. "USA a Izrael tlačili na to, aby v Gaze proběhly svobodné volby. Lidé si tam zvolili Hamás. USA a Izrael to nepřijali."

Jester, podle některých zdrojů bývalý člen americké armády, v minulosti podnikal útoky na islamistické stránky. V posledních týdnech však svou pozornost zaměřil i na stránky a twitterová konta LulzSec a dalších hackerských aktivistů.

 

Právě se děje

Další zprávy